Spasavanje smederevske železare


02. novembar 2011. PRIVREDA – Američka centrala železare “Ju es Stil” nezadovoljna radom srpskog ogranka u Smederevu. Proizvodnja smanjena, jedna visoka peć ugašena, druga na režimu “tihog hoda”. Vlasti u Smederevu spremne da snize takse kako bi se izbegla otpuštanja.

Jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, kompanija “Ju es Stil”, ima velike probleme u proizvodnji i plasmanu gvožđa i čelika. Američka centrala kompanije nezadovoljna je rezultatima poslovanja u Srbiji i razmatra mere koje bi mogla da preduzme da poboljša situaciju.

Iz kompanije u Smederevu saopšteno je da je jedna od dve visoke peći u Smederevu od proleća u režimu “tihog hoda”.

Kapacitet proizvodnje trebalo bi da bude 2,4 miliona tona. Proizvodnja od 1,9 miliona tona tokom 2006. godine, pala je 2009. godine na 1,2 miliona tona, a prošlogodišnja proizvodnja iznosila je 1,4 miliona tona.

Ocene analitičara su da se teška ekonomska situacija može minimizirati ili otpuštanjem radnika ili privremenim gašenjem obe peći.

“Ono što je suština jeste da mi radimo i nemamo nikakvih problema. Naš je interes da sa poslodavcem nađemo najbolje rešenje i za kompaniju i za zaposlene”, kaže Mileta Gujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca “Ju es Stila”.

Direktor za komunikacije “Ju es Stil Srbija” Nemanja Brković u pisanom saopštenju navodi da su rezultati i dalje odraz teške ekonomske situacije u Evropi.

Kompanija nastavlja da se suočava sa brojnim izazovima u Srbiji, koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda i usporeni oporavak u regionu Balkana.

Brković napominje da će kompanija pažljivo pratiti situaciju na tržištu i prilagođavati proizvodnju potrebama kupaca.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je, međutim, zabrinut zbog situacije koja se dešava u najvećoj kompaniji u Smederevu.

“Skupština grada će već u petak razmatrati predlog smanjenja taksi za korišćenja obale u poslovne svrhe. Time želimo da pomognemo svim firmama koje rade u Smederevu i takođe da smanjimo takse životne sredine”, tvrdi Umičević.

Prvi čovek Smedereva dodaje da će bez toga, u Smederevu biti “vrlo problematično”.

“Ju es Stil Srbija” zapošljava 5.400 radnika, dok ih je 2005. godine bilo 8.500.

Izvor: RTS