U susret Nušićevim danima


13. mart 2013. KULTURA – Ovogodišnji Nušićevi dani počinju 11. aprila 2013. godine.

Za ovaj datum, sa početkom u 20 časova, najavljeno je gostovanje Gradskog pozorišta „Abrašević“ iz Valjeva koje u ovoj sezoni na repertoaru igra predstavu “Kafanica, sudnica, ludnica” poznatog i priznatog srpskog autora Brane Crnčevića.

Reč je o potpuno izgubljenom i zaboravljenom pozorišnom tekstu , a pre 35 godina uz velike uspehe igranom u “Ateljeu 212”.

U predstavi se postavljaju stalna pitanja – šta je to što nas večno sukobljava na ovom balkanskom podneblju, kako je demokratsko odrastanje veoma dugo pa često i komično. Ovaj komad gradi spone između farse i vodvilja, aforističnog i politički angažovanog pozorišta.

Sam autor Brana Crnčević davno je rekao da predstavu ne bi mogao svrstati ni u jedan žanr i da mu ona liči na “jedan divni kalambur, na javnu glumačku žurku”.

Predstavu je režirao Miroslav Ćiša Trifunović, a scenografiju potpisuje Dušan Arsenić.

Za kostime je zadužena Branka Šišinački Obradović, a songove je komponovao Voja Milutinović.

Igraju Ljubivoje Bube Marković, Branko Antonić, Goranka Kalember Lučić, Božidar Milić, Maja Đurić, Mira Vuković i drugi.

U Velikoj dvorani Centra za kulturu, 12. aprila, glumci pozorišta „PATOS“ odigraće predstavu Duška Radovića „Kapetan Džon Piplfoks“ u adaptaciji i režiji Miljana Guberinića i Nikole Jovanovića.

Istog dana, u večernjem terminu od 20 časova, u Koncertnoj dvorani glumica Akademskog pozorišta „Promena“ iz Novog Sada Maja Nikolić igraće „Liliku“ Dragoslava Mihailovića u režiji Sonje Petrović, a repriza ove predstave može se videti već sutradan.
Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, 15. aprila zvanično će otvoriti Manifestaciju 30. Nušićevi dani.
Toga dana Kabaretsko veče izvešće glumica Ljiljana Stjepanović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru 2009. godine.
Festivalski deo programa ove godine počinje 19. aprila, a svojom besedom otvoriće ga beogradski dramski pisac Dušan Kovačević.

Izvor: smederevo.org.rs