Smederevo ovog vikenda domaćin najboljim strelcima Srbije


14. mart 2013. SPORT – Smederevo će ovog vikenda ponovo biti domaćin najboljim strelcima Srbije. Zbog nemogućnosti Streljačke družine „Pančevo 1813“ da organizuje Prvenstvo Srbije u gađanju vazdušnim oružjem A programa u Pančevu, Streljački savez Srbije danas je doneo odluku da organizacija takmičenja bude poverena Streljačkoj družini „Smederevo“.

Takmičenje će se održati na Strelištu u Dvorani Smederevo, na elektronskim metama, po novim pravilima Svetske streljačke federacije, koje se primenjuju od 1. januara 2013. godine.

Svečano otvaranje državnog prvenstva je u subotu 16. marta u 11 časova (više informacija o otvaranju državnog prvenstva, poslaćemo vam u toku sutrašnjeg dana). Prvog dana takmičenja u subotu nastupaju juniorske, a u nedelju seniorske kategorije.

Za Streljačku družinu Smederevo prve će na vatrenu liniju u subotu izaći juniorke puškom Jelena Jakovljević, Danica Denić i Aleksandra Vujasin, a zatim i juniorke pištoljem Ana Alentijev, Ana Lajčak i Sara Ilić. Ana Alentijev, Ana Lajčak i Aleksandra Lekić u nedelju će nastupiti u konkurenciji seniorki pištoljem.

Na prvom domaćem takmičenju posle nedavno održanog Prvenstva Evrope u Danskoj, na koje su najbolji srpski strelci otišli sa priprema na našem strelištu, ponovo se vraćaju u Smederevo, sada kao aktuelne šampionke Evrope, pištoljašice Zorana Arunović, Bobana Veličković i Jasna Šekarić, kao i vicešampioni u konkurenciji seniora pištoljem Damir Mikec, Andrija Zlatić i Diitrije Grgić. Biće tu i svi ostali naši najbolji strelci, rekorderi, olimpijci: Ivana Maksimović, Andrea Arsović, Jelena Živković, Lidija Mihajlović, Milutin Stefanović, Dragan Marković, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić. Dobri rezultati očekuje se i od najboljih juniora Srbije: Andrije Milovanovića, Miloša Tasića, Stefana Aleksandrovskog, Tihe Todorović, Tijane Kolarik, Dragane Palaček i drugih. Prijavljeno je 285 strelaca iz više od 30 klubova.

A zbog iznenadne organizacije Prvenstva Srbije drugo kolo pete Smederevske lige u streljaštvu održaće se nedelju dana kasnije 22. marta. To daje još i više vremena da se zainteresovani pojedinci i ekipe, koji nisu do sada, prijave za ovo takmičenje, s obzirom da se puca 7 kola, od kojih se 5 boduje za ukupan rezultat.
Nedelju dana posle Prvenstva Srbije, po kalendaru Streljačkog saveza Srbije, održaće se Regionalna prvenstva u B i C programu (23-24. marta), gde će takođe učestvovati i najbolji strelci SD „Smederevo“, a u Finale Kupa Srbije, B program, koje će se održati u Beogradu 30-31. marta plasirala se Danica Denić, u kategoriji mlađih juniorki puškom.
Uporedo sa svim ovim planiranim i neplaniranim događajima na smederevskom strelištu teku pripreme i za kvalifikacije za Ligu Mladih Evrope, za region Jugoistočne Evrope, prvo međunarodno takmičenje koje će se u maju održati u našem gradu i okupiti strelce starosti do 17 godina iz 10 reprezentacija iz 7 zemalja: Rusije, Ukrajine, Belorusije, Hrvatske, Grčke, Izraela i Srbije.

Ovo takmičenje je još jedna dobra prilika za uspešnu afirmaciju naše lokalne zajednice u zemlji i inostranstvu i priznanje streljačkom sportu i sportskim radnicima Smedereva. Motiv više za dobru organizaciju ovog turnira je i to što se sledeće godine Finalni turnir Lige Mladih Evrope 2014, organizuje u našem regionu. Uz dobru organizaciju ove godine Streljačka družina Smederevo i grad Smederevo mogli bi da dobiju šansu da sledeće godine organizuje ovo prestižno takmičenje.

Podsećamo vas da je strelište otvoreno svakoga dana za strelce i rekreativce a da je škola streljaštva, koju vode treneri SD „Smederevo“, besplatna za učenike osnovih škola.