U Malom Orašju održava se “Jagodijada”


U Malom Orašju kod Smedereva u subotu će biti organizovana tradicionalna manifestacija “Jagodijada”. Peta po redu „Jagodijada“, na kojoj će osim izlaganja ovog voća, biti organizovano takmičenje proizvođača, imaće i stručni deo, posvećen predavanju o savremenim načinima podizanja jagoda.

Takođe, biće predstavljena domaća radinost i kulturno-umetničko nasleđe. Jagoda je u ataru Malog Orašja zastupljena na 50 hektara.

Nedelju dana kasnije, biće održani 4. Pastirski dani u Lipama pod sloganom “Da lipska ovca i lipski sir ponovo budu brend Srbije”.

Manifestacija je posvećena promociji autohtone sorte “Lipske ovce”. Dr Slobodan Pavlović je na Sorboni daleke 1935. godine odbranio doktorsku disertaciju na temu “Lipska ovca”. Inače, lipski sir i lipska ovca bili su nadaleko čuveni.

Poljoprivredni proizvođači iz Lipa ostali su istrajni u nastojanju da sačuvaju lipsku ovcu od zaborava. Ova sorta pramenke nalazi se na listi zaštićenih životinjskih resursa Srbije. Malo je odgajivačnica u Srbiji koje imaju autentične primerke lipske ovce.

Zato su žitelji Lipa, sela iz kojeg je ova sorta ponikla i po kojem je dobila ime, pre tri godine rešili da je sačuvaju od zaborava i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i grada Smedereva podstaknu odgajivače da uvećaju svoja stada.

Lipska ovca je zaštićena kao genetički resurs, i spada u najmlečnije ovce. Izdržljiva je, otporna na bolesti, dobre rezultate daje u proizvodnji mesa, a najčistiji primerci ovog soja u Srbiji pasu na lipskim livadama.

Zanimljiv je podatak da je Lipe, prema popisu iz 1824. godine (iz knjige dr Leontija Pavlovića), imalo 104 kuće a 5.745 ovaca. Poređenja radi, danas samo dva domaćinstva u ovom selu kraj Smedereva uzgaja Lipsku ovcu, a ukupno imaju oko 200 grla.