U januaru smederevska skupština o rafineriji


29. decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Predsednik Skupštine grada Smedereva zakazao je za 4. januar sednicu na kojoj će od tri tačke dnevnog reda dve biti posvećene pitanjima regulisanja odnosa sa kompanijom Komiko (Comico) oil, koja gotovo četiri godine pokušava da počne gradnju rafinerije u industrijskoj zoni Smedereva.

Rukovodstvo grada razmatralo je 27. decembra poslednji predlog kompanije Komiko Oil i formiralo “konačan predlog” za okončanje sudskog poravnanja.

Kompaniji je dat rok do 28. decembra 2012. da se izjasni o predlogu.

Grad Smederevo je 25. aprila 2012, posle tri i po godine pregovora, potpisao ugovor sa Komiko oilom o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije.

Komiko oil je najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

Pošto kompanija nije do 26. juna 2012. uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, javno pravobranilaštvo je najpre poslalo opomenu koja je zakupcu dala još osam dana a 10. jula podnelo tužbu Privrednom sudu Požarevac o raskidu ugovora.

Krivicu za odlaganje dogovora obe strane su prebacivale na drugu stranu.