“Tvrđava teatar” u Smederevu


15. jul 2012. KULTURA – Pozorišni festival “Tvrđava teatar” je pravo osveženje u vrelim julskim danima. Četvrte večeri nastupilo je Slovensko mladinsko gledališče sa komadom “Zločin i kazna”, kao i ansambl Teatra Koreja iz Italije. Večeras na programu “Zbogom SFRJ”, Ateljea 212.

U Smederevu se od 11. do 20. jula po četvrti put održava Međunarodni ambijentalni pozorišni festival “Tvrđava teatar”.

Festival “Tvrđava teatar” je pravo osveženje u vrelim julskim danima. Protekla četiri dana festivala bila su jako sadržajna, od atraktivnog otvaranja, preko ozbiljnih i zahtevnih predstava odigranih u zvaničnoj konkurenciji u malom gradu tvrđave Đurađa Brankovića.

Za sve četiri predstave amfiteatar je bio pun. Pozorišna fešta inače počinje tek u predvečerje. Preko dana je mirno i tiho i da je festival u toku može se zaključiti po plakatima u gradu i strancima koji su ovde angažovani u pratećim programima i radionicama.

Sinoć je u okviru glavnog programa nastupilo Slovensko mladinsko gledališče sa komadom Dostojevskog ,”Zločin i kazna” u adaptaciji i režiji Diega de Brea.

Gostovanja pozorišta iz regiona uvek izazivaju veliko interesovanje publike, a posebno pozorišnih stvaralaca i glumaca, kojima je ovo prilika da sagledaju sličnosti i razlike i uoče nove tendencije u teatrima u okruženju.

Jovan Ćirilov, teatrolog kaže da se od Slovenaca uvek očekuje dobra predstava i da je reditelj to sjajno uradio.

“Nije samo da mi samo znamo malo južnije da igramo Dostojevskog, znaju i oni jer su Sloveni. Jako mi je drago da sam bio na predstavi jer su to uradili kako valja”, kaže Ćirilov.

Glumac Vojin Ćetković uvek prati šta se događa u regionu i da je uživao u glumi kolega.

“Ovo je nezgodno štivo, nezgodan je ovakav roman dramatizovati i koliko god puta sam gledao “Zločin i kaznu”, uvek mi je nešto ostalo nedorečeno u odnosu na roman”, kaže Ćetković.

Sa odličnom postavkom glumaca reditelj u jednom od najpoznatijih dela svetske književnosti sa posebnom strašću istražuje emotivna stanja kao što su strah, patnja, krivica.

“U našem pozorištu se ne bira repertoar po komercijalnim principima već po kvalitetu. Zato puno gostujemo i lepo smo primljeni”, kaže glumac Matija Vastl.

Posle prestave u kasne sate koji su neobični za program ambijentalnog festivala u Centru za kulturu nastupio je ansambl Teatra Koreja iz Italije čiji su glumci više podsećali na marionete nego ljude.

Večeras je na programu predstava “Zbogom SFRJ”, Ateljea 212 , koju je režirao Kokan Mladenović. Sve karte za amfiteatar su rasprodate, ali oni koji dođu bez karata što se do sada često dešavalo, predstavu mogu da prate sa bedema i kula smederevske tvrđave.

Izvor: RTS