Pijačni barometar: Suša podiže cene


15. jul 2012. DRUŠTVO – Ako suša potraje, može se očekivati da voće i povrće još poskupi, kažu u Privrednoj komori Srbije. Zelena pijaca je najbolji pokazatelj kako živimo. Ona reaguje na vremenske prilike, cene goriva, kurs.

Cene nekih voćarskih i povrtarskih kultura znatno su više nego prethodnog leta. Primera radi, dok je u junu boranija u Smederevu u proseku koštala 60 dinara po kilogramu, u Užicu je bila tri i po puta skuplja.

Ali su zato u gradu na Đetinji paprike bile jeftinije više od 20 dinara nego u Smederevu, gde su prosečno koštale čak 164 dinara po kilogramu.

Danima bez kapi kiše. Zelena pijaca je najbolji pokazatelj kako živimo. Ona reaguje na vremenske prilike, cene goriva, kurs.

Tako prodavci na pijaci kažu da sada kupci kupuju recimo paradajz na komad i da nije kao što je ranije bilo, da ne pitaju za cenu, sad se cenkaju.

U junu 2012. u odnosu na isti mesec prošle godine najviše je poskupeo krastavac, rekordnih 88,5 odsto. Sledi karfiol, 70 procenata. Kupus je gotovo 50 odsto skuplji. Cene paradajza i paprike više su za trećinu, a pasulja za petinu.

Limun je poskupeo više od 44 odsto. Jagode su skuplje za trećinu, a banane i trešnje za petinu.

Suša posebno ugrožava voćarsku i povrtarsku proizvodnju. Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije kaže da ukoliko potraju ovakvi klimatski uslovi može da se smanji proizvodnja i kvalitativno i kvantitativno.

“Znači biće manjak ponude na domaćem tržištu, što bi svakako moglo da uzrokuje i značajan rast cena ovih proizvoda”, rekao je Stanković.

Sever je često skuplji od juga zemlje, mada nema pravila. Cene najviše zavise od sezone i ponude i tražnje. Kao po pravilu one skaču 15 do mesec dana pre nego što se na tezgama pojavi domaće sezonsko voće i povrće u većim količinama.

U međuvremenu, uglavnom se nude skupi uvozni proizvodi. Najveći promet zelene pijace beleže u septembru i oktobru. Zbog pripremanja zimnice cene padaju jer se kupuje na veliko. Cene hrane u Srbiji su 28,5 odsto niže od prosečnih u Evropskoj uniji, ali su tamo i zarade tri puta veće.

Izvor: RTS