Turizam unosniji od industrije?


12. april 2013. DRUŠTVO – Naša zemlja je od turizma prošle godine zaradila 2,5 milijardi dolara. U sektoru usluga imamo šanse za razvoj. Najviše para ipak se inkasira od domaćih gostiju.

U budžet Srbije se od turizma godišnje slije 2,5 milijardi dolara, ali država i dalje ne prepoznaje ogroman potencijal ove privredne grane.

Devizni priliv od turizma prošle godine iznosio je milijardu dolara, a zarada od domaćih turista, koji čine okosnicu srpskih uslužnih delatnosti, donela je budžetu još 1,5 milijardi dolara.

– Ovaj iznos nije za potcenjivanje, pogotovo stoga što Srbija ima odlične mogućnosti za razvoj turizma – kaže Slobodan Unković, direktor departmana za poslediplomske studije Univerziteta Singidunum. – Želimo da budemo deo Evropske unije, a u razvijenim zemljama usluge čine 75 odsto ukupne vrednosti bruto nacionalnog proizvoda! Nemačka ima industriju, ali uporedo razvija i uslužne delatnosti. Mi nemamo šanse u klasičnim industrijskim granama, ali u uslugama imamo.

Rad velikog hotela sa pet zvezdica u prestonici može se porediti sa pravom industrijskom halom. Pored velikog broja zaposlenih, hoteli donose devizni priliv, a donose posao i mnogobrojnim malim privrednicima.

Većina investicija u domaćem turizmu su inostrane, najčešće grinfild, i važne su za Srbiju. Iz budžeta planirano je odvajanje 2,6 milijarde dinara subvencija za turizam, među kojima je izgradnja dve nove banje. Nažalost, pomoć države često se ne iskoristi, jer nema dobrih projekata.

– U klasičnim industrijskim granama Srbija nema šansi, jer nikada više nećemo imati giganta poput „Lole Ribara“ – kaže Unković.

– Ukoliko uslužne delatnosti posmatramo kao privrednu granu drugog ili trećeg reda, nikada nećemo shvatiti kako su razvijene zemlje dostigle razvoj. Naše industrijske grane treba da se obnove, ali samo one za koje postoje realne potrebe. Raduje nas automobil proizveden u Kragujevcu ako za njim zaista postoji potražnja. Uporedo sa tim, međutim, ne treba zanemariti servise.

Turizam i ugostiteljstvo čine 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok u razvijenim zemljama iznosi 5,5 odsto. Potencijal je veliki, a da usluge postaju sve važnije u privredi Srbije dokazuje i činjenica da je 2010. godine turizam činio samo dva odsto našeg BDP.

Izvor: Večernje novosti, B92