Tribina “Mit i jezik – koncepti života i smrti”


31. oktobar 2017. KULTURA – Tribina “Mit i jezik – koncepti života i smrti” u okviru naučno- obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo održaće se u utorak, 31.10. sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani.

Gost Centra za kulturu biće dr Ivana Bašić, naučni saradnik Etnografskog instituta SANU, koji ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja.

Tokom susreta sa autorkom istraživanja posvećenog navedenoj temi, jedinstvenog u našem kulturnom području, posetioci će moći da čuju u čemu je osnova povezanosti mita i jezika, šta je duhovna spona jezika, slika u rečima i mitotvorne imaginacije.

Pažnja će biti posvećena i stvaralačkoj i spoznajnoj prirodi metafore i njenoj ulozi u kreiranju jezičkih slika.

Takođe, biće obrađeno i pitanje značaja mitskog, imaginativnog, intuitivnog i poetskog za puno iskustvo i razumevanje koncepta života i smrti. Sa naglaskom na izvornoj vezi sa predstavama o životu i smrti, biće osvetljena i značenja figura i predstava prisutnih u mitskoj svesti kao što su figura boginje-majke, zmije, žita, predstave o vatri, vodi i zemlji.

Tribina će obuhvatiti i razmatranje povezanosti misterije rađanja sa misterijom umiranja, odnosno misterija plodnosti sa misterijom smrti.

Istraživanje dr Bašić obuhvata lingvistički, antropološki i kulturološki materijal, ukazuje na najznačajnije činioce kulturnog pamćenja i na bogatstvo tekovina mitske svesti.

Ulaz na program je slobodan.