Dualno obrazovanje na delu, smederevski đaci u železari


31. oktobar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Direktori HBIS grupe Srbija i Tehničke škole u Smederevu, Džao Đun i Simo Đorđijevski, potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju, koji učenicima ove škole omogućava praktičnu nastavu u smederevskoj železari. Ovo je prvi ovakav ugovor u regionu, a u Smederevu je takođe prvi put ostvarena saradnja između neke obrazovne ustanove i nosioca privrede u ovom gradu.

Već od sutra pa sve do juna iduće godine, 28 učenika prve godine koji se u ovdašnjoj Tehničkoj školi školuju po dualnom modelu za obrazovni profil „operater za preradu metala”, jednom nedeljno po šest sati, provodiće čeličani.

Simo Đorđijevski, direktor Tehničke škole u Smederevu, za „Politiku” kaže da će se učenici preko licenciranih instruktora najpre upoznavati sa kompanijom, zaštitom na radu, te da do stručnih znanja neće doći odmah.

„Ovo je pre svega praktična nastava, a ne obuka za zanimanje. Oni su na prvoj godini školovanja, tek u naredne dve sticaće praksu iz svoje struke, na radnim mestima gde se obavlja proces rada iz te oblasti, a tek u trećoj godini oni se opredeljuju za uže stručno usavršavanje, odnosno biraju da li će biti livci, topioničari ili valjaoničari ”, kaže Đorđijevski.

Za čelnika HBIS-a u Smederevu, Džao Đuna, ovaj ugovor je veoma važan i za đake i kompaniju. Zahvalio je na poverenju učenicima i njihovim porodicama koje su dale saglasnost.

„U donošenju ove odluke mi smo se pre svega oslonili na rastuću, urgentnu potrebu za novim, iskusnim kadrom i iskreno računamo na vas. Sva naša nada i vera u bolju budućnost našeg preduzeća se oslanja na vas, ovde prisutne učenike. Nadamo se da ćete svi, u kratkom vremenu biti deo HBIS grupe, da ćete doći u našu fabriku i pomoći nam da gradimo bolju budućnost”, naglasio je Džao i dodao da će ovi učenici od majstora HBIS-a naučiti kako da u praksi primene stečeno znanje i postanu pravi stručnjaci u svom budućem poslu.

Iako potpisani ugovor ne obavezuje HBIS da ove učenike zaposli u smederevskoj železari, direktor Tehničke škole se nada da će većina njih u toj kompaniji naći posao, jer imaju velike potrebe za zanimanjima za koja se oni školuju. Ova praksa će im, veli on, svakako biti prednost pri zapošljavanju u železari, ali ujedno najavljuje proširenje saradnje sa celokupnom lokalnom privredom.

„Od naredne školske godine kad zakon o dualnom obrazovanju zaživi kompanije će biti u obavezi da učenike obrazuju, pa čak i plaćaju praksu, zapošljavaju ih. Kod nas u Smederevu već imamo interesovanja kako većih, tako i manjih porodičnih firmi koje kako-tako rade”, kaže Đorđijevski.