Traže imovinu poklonjenu Sartidu


21. novembar 2012. PRIVREDA – Gradska uprava u Smederevu ne odustaje od zahteva za vraćanje atraktivnog zemljišta poklonjenog železari. Imovina još 1962. preneta “Sartidu”.

Smederevo od države traži vraćanje dela imovine “Železare” koja je gradu oduzeta pre pola veka bez naknade čak i protivzakonito. Reč je o području stare luke u centru grada i 56 hektara u industrijskoj zoni.

Kad je država otkupila “Železaru” od “Ju-Es stila”, grad je tražio da mu se deo nekada oduzete imovina vrati bez naknade, i pre prodaje strateškom partneru. Uprkos objašnjenju da je sporna imovina sada sastavni deo tendera za izbor strateškog partnera, iz grada na Dunavu ne odustaju od namere da se oduzeto vrati.

– Posle odlaska “Ju-Es stila” Skupština grada je donela zaključak da kod države urgira da se imovina koja je bila gradska, vrati. Protiv toga bila je “Železara Smederevo”, koja je na to uložila žalbu. Fabrika je ukljižena kao vlasnik svoje imovine, a ne država, iako je ona formalno otkupila železaru. Skupština “Železare”, ipak, nema ingerencije da prodaje imovinu kako hoće, već o tome odlučuje Vlada – objašnjava Predrag Umičević, predsednik Skupštine društva “Železare”.

Umičević navodi da je Vlada platila više desetina miliona evra za rad “Železare” od odlaska Amerikanaca i da joj to daje pravo da odluči hoće li ustupiti zemljište gradu. To može da znači da ukoliko ima političke volje, uprkos tenderu, ima i načina za vraćanje spornog zemljišta.

– Prvim tenderom tražen je kupac, ali sada se traži strateški partner za pokretanje proizvodnje, a ne za prodaju imovine. Imamo usmena uveravanja da ovaj tender ne bi trebalo da ugrozi imovinu – kaže Umičević.

On navodi da je kao predsednik Skupštine “Železare” tražio da se obnove pregovori o zemljištu i da se odgovor države još čeka.

Na popisu imovine radne grupe koju je formirao Grad nalazi se zemljište uz staro pristanište i park na oko 40 hektara u centru grada. Ono je 1962. godine preneto “Sartidu” bez naknade, ali i bez dozvole nadležnih za zaštitu spomenika kulture, jer se luka naslanja na Tvrđavu, što može da ugrozi ovaj spomenik od izuzetnog značaja. Vraćanjem ove lokacije i izmeštanjem luke u industrijsku zonu, grad bi konačno izašao na Dunav. Potražuje se i 56 hektara na 22 parcele koje se prostiru od gasovoda prema Kovinskom mostu, koje su sada ledina pod korovom.

Izvor: Večernje novosti