Trajno stambeno zbrinjavanje izbeglica


09. mart 2013. DRUŠTVO – Sastanak nacionalnih koordinatora Regionalnih stambenih projekata Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srbije sa predstavnicima 50 gradova/opština u Republici Srbiji, održan je u sredu u Beogradu. Grad Smederevo je predstavljala Vesna Jeremić Dragojević, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Nakon predstavljanja pojedinačnih Regionalnih stambenih projekata učesnika sastanka, o informisanju korisnika na lokalnom nivou je govorila savetnik u Komesarijatu za izbeglice i migracije, Jelena Marić. Potom je usledio dogovor o predstojećim aktivnostima i diskusija.

Ovim sastankom otpočela je informativna kampanja o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja. Kampanja ima za cilj da svim zainteresovanim izbeglim licima obezbedi potpune informacije o mogućnostima dobrovoljnog povratka, reintegracije ili lokalne integracije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja. Ovaj petogodišnji program, čija je realizacija počela u januaru 2013. godine, većim delom je finansiran donacijama Evropske unije.

Nakon ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ i prinudnog raseljavanja oko 2 miliona ljudi u regionu, Bosna i Hercegovina, Republika Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija započele su takozvani Sarajevski–proces regionalne saradnje u cilju rešavanja otvorenih pitanja i okončavanja produžene izbegličke krize u regionu uz pomoć međunarodne zajednice, pre svega EU, vlade SAD, UNHCR-a i OEBS-a.

Jedan od najvažnijih rezultata ove regionalne saradnje predstavlja Regionalni program stambenog zbrinjavanja koji ima za cilj obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za oko 74.000 najugroženijih izbeglica u četiri zemlje. Program se nadovezuje na dosadašnje zajedničke napore partnerskih zemalja i međunarodne zajednice da obezbedi trajna stambena rešenja kao i garancije za zaštitu prava izbeglica i raseljenih osoba iz sukoba 1991-1995. godina.

Aprila 2012. godine, na donatorskoj konferenciji održanoj u Sarajevu prikupljen je deo potrebnih sredstava za realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u iznosu od 264 miliona evra.

Grad Smederevo ima 6.900 izbeglica, a oko 700 osoba je sa izbegličkim statusom. Ovim projektom predviđeno je zbrinjavanje i onih lica koja su izgubila taj status.

Za sada su se, do septembra 2012.godine, prijavile 163 porodice sa teritorije grada Smedereva za stambeno zbrinjavanje, ali Povereništvo u Smederevu će i dalje prikupljati podatke o potrebama izbeglica koje žive na teritoriji Smedereva.

Srbija će u 2013.godini, u okviru ovog projekta, dobiti između 20 i 25 miliona evra, a podnošenje projekata biće u junu i oktobru ove godine.

Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja svetska javnost želi da, u narednih pet godina trajanja projekta, stavi tačku na problem trajnog stambenog zbrinjavanja izbeglica.

Izvor: smederevo.org.rs