TOS: Smena zbog razglednica


14. novembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Posle smene Jovane Nikolić, novi vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Smedereva je Ivan Nišlić, a na poslednjoj sednici Skupštine grada – obrazlažući ovakvu odluku – gradonačelnica Jasna Avramović nije štedela oštre kritike.

– Turistička organizacija ne radi ništa i ona je bruka Smedereva! Bez strategije razvoja turizma ne možemo da pristupimo nijednom fondu, Grad je doneo odluku da se taj dokument izradi, ali se ispostavilo da pojedini radnici TO ne znaju ni da nabroje spomenike u Smederevu. Lično, ja sam za raspuštanje i drugačiju organizaciju, ali to nije moguće zbog Zakona o turizmu – istakla je Jasna Avramović, posebno zamerajući to što tokom manifestacije “Smedervska jesen”, posebno strani turisti, nisu mogli da kupe čak ni razglednicu, pa su im, tek na kraju, nuđene neke stare zalihe, sa slikama grada s polovine prošlog veka.

Uprkos svemu, zabeležen je porast broja turista – posebno u vreme manifestacija, i otkad je vila dinastije Obrenović otvorena za posete. Zato je odlučeno da se od postojećeg kadra TO odaberu oni koji umeju da se bave turizmom, te da se zaposle mladi ljudi, sa adekvatnom obrazovanjem i vizijom razvoja ove delatnosti u Smederevu.

Neophodno je izraditi i novu sistematizaciju radnih mesta, što je posao koji se odlaže već dve godine. Niko nikoga neće da predloži za otpremninu, pa smo morali da izaberemo novog direktora, koji ima fantastičnu radnu biografiju, ali će mu biti potrebna i odlučnost da “preseče” – zaključila je gradonačelnica, precizirajući da je Ivan Nišlić diplomirani sociolog.

– Za 1,2 miliona dinara TO je kupila suvenire koji su izrađeni u Nišu i platila ih je u gotovom, umesto da dogovori komisionu prodaju i, eventualno, plati onoliko koliko proda. Umesto toga, za tolika sredstva imali su četiri puta manji prihod, od samo 300.000 dinara – tvrdi Jasna Avramović.