Streljaštvo: Solidan nastup Grgićeve


20. maj 2015. SPORT – Jasmina Grgić, reprezentativka Streljačke družine „Smederevo“ nije uspela da se plasira u finalna gađanja vazdušnim i malokalibarskim pištoljem na Svetskom kupu u Fort Beningu i tako pokuša da se domogne olimpijske vize za Rio 2016. godine. Novu šansu imaće već krajem meseca na drugom Svetskom kupu i Minhenu, gde će takođe gađati sa oba oružja.

Na Svetskom kupu u američkoj vojnoj bazi Fort Bening, Jasmina Grgić, reprezentativka Streljačke družine „Smederevo“, u disciplini sport pištolj, 30 plus 30 metaka, plasirala se na 45-to mesto sa 570 krugova, a u disciplini vazdušni pištolj bila je 39-ta sa 377 krugova. Nijedna srpska pištoljašica nije uspela da se plasira u finale i jedino Jasna Šekarić, za sada, ima olimpijsku kvotu za Rio 2016. godine, koju je osvojila prošle godine na Svetskom prvenstvu u Granadi, kada je bila sedma u finalu vazdušnim pištoljem.

Srbija je, inače, sa tri zlatne medalje najbolja nacija Svetskog kupa završenog u Fort Beningu (SAD), objavila je Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF). Pretekla je Kinu koja ima četiri odličja, ali samo jedno zlato, i Bugarsku sa tri medalje i, takođe, jednom zlatnom. Prva mesta osvojili su Milutin Stefanović, repreprezentativac Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca, vazdušnom puškom i Damir Mikec, reprezentativac Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda malokalibarskim pištoljem. Andrea Arsović, reprezentativka Streljačkog kluba „Partizan“ Beograd, koja je osvojila je zlatnu medalju u disciplini vazdušna puška u Fort Beningu, uz Jasna Šekarić, ima vizu iz Granade. Kvote za Olimpijske igre u Riju 2016. godine, na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu u Čangvonu, osvojili su Ivana Maksimović (puškom) i Dimitrije Grgić (pištoljem). Strelci su Streljačkom savezu i Olimpijskom komitetu Srbije do sada doneli ukupno 6 viza za najveću sportsku manifestaciju na svetu. Na Svetskom kupu u Fort Beningu, od 11. do 20. maja 2015. godine, učestvovalo je više od 600 strelaca iz 76 zemalja.

Reprezentativci Srbije, krajem meseca na trećem Svetskom kupu u Minhenu, nišaniće nove olimpijske vize. Grgićeva će ponovo gađati sa oba oružja.

Olimpijsku vizu u Fort Beningu uspela je da osvoji 19-godišnja Ana Korakaki, reprezentativka Grčke i strelac „Smedereva“, od februara 2012. godine. Ona je u finalu discipline vazdušni pištolj, osvojila bronzanu medalju. Sa sjajnim rezultatom od 388 krugova u finale se plasirala kao prva! Sa Svetskim i Evropskim rekordom finala, 2014. godine u Moskvi, Ana Korakaki je postala evropska juniorska prvakinja. Iste godine osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Granadi, u konkurenciji juniorki! Ana Korakaki je 2012. godine bila juniorska prvakinja Srbije i osvojila je bronzanu medalju u seniorskoj konkurenciji. Sa Anom Alentijev i Anom Lajčak ekipno su bile druge i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.