Apelacioni sud otvara pretres protiv Jasne Avramović


20. maj 2015. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Apelacioni sud u Beogradu odlučio je danas da otvori pretres u postupku protiv gradonačelnice Smedereva Jasne Avramovič koja je optužena za primanje mita, a pretres je zakazan za 16. jun.

Apelacioni sud će morati pravosnažno da okonča taj postupak pošto je presuda protiv Jasne Avramović koja se teretila za više krivičnih dela iz oblasti korupcije, već jednom bila ukinuta.

Avramović je prvostepeno osuđena na 15 mesec zatvora, zbog optužbi da je u vreme kada je bila načelnik Infektološkog odeljenja, preko posrednika, tražila od 3.200 do 3.300 nemačkih maraka da bi pacijentima obezbedila invalidske penzije. Posrednici su, kako je ukazano tokom suđenja, za nalaženje pacijenata uzimali od 200 do 300 nemačkih maraka.

Jasna Avramović je pritvorena u oktobru 2005. i u pritvoru bila mesec dana, potom je smenjena sa funkcije predsednika opštine. Na izborima 2008. godine postavljena je za zamenika gradonačelnika, a 2012. izabrana je za gradonačelnika Smedereva.

Ona je 2004 osnovala Pokret za Smederevo i izabrana za predsednika opštine kao kandidat tog Pokreta, a početkom 2014. sa svih 20 odbornika Pokreta prešla u Srpsku naprednu stranku kao poverenik SNS.

Jasna Avramović je u junu prošle godine osuđena na 15 meseci zbog primanja mita, a u međuvremenu su neka krivična dela koja su joj stavljena na teret zastarela i tužilac je odustao od optužbi za zloupotrebu položaja i podstrekavanje kolega da prime mito.

Ona je nakon prvostepene presude agenciji Beta rekla da je “proces ispolitizovan” i da je “presuda sramna”.