Streljaštvo: Smederevo kao baza za Evropu


24. februar 2015. SPORT – Reprezentativci su u Smederevu počeli trodnevne mini pripreme za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Arnhemu u Holandiji od 2. do 8. marta. Ostali su posle finala Kupa Streljačkog saveza Srbije na najboljem vazdušnom strelištu u Srbiji družine „Smederevo“ i do srede će raditi pod budnim okom stručnog tima u kome su sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović i treneri Jelena Arunović, Dragan Donević i Marijana Novaković.
Prvog dana priprema dr Marija Anđelković i dr Nenad Dikić iz Anti doping agencije Srbije održali su kratak seminar za reprezentativce i stipendiste Ministarstva omladine i sporta „Streljaštvo – doping, suplementacija i ishrana“ kome je prisustvovao i profesor dr Vladimir Jakovljević sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

– Imali smo prepun kalendar u proteklih nekoliko meseci, bilo je naporno i finalom Kupa SS Srbije zaokružili smo jedan važan deo sezone – kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije. – Ove mini pripreme će dobro doći da se popravi ono što nije bilo baš najbolje, a uočeno je na finalu kupa, potom dolazi deset dana individualnog rada u klubovima i polazak za Arnhem u dve grupe. Juniorske selekcije putuju 2. marta, seniorske 4. marta.

U Moskvi prošle godine na evropskom šampionatu, osvojene su tri medalje – zlatna uz evropski rekord ženske reprezentacije puškom, srebrna Andree Arsović i bronzana Ivane Maksimović, obe vazdušnom puškom. Pejović ovako ocenjuje šanse u Arnhemu:

– Imamo ekipe u svim disciplinama sposobne za visoke plasmane, skoro i da nemamo slabog mesta u njima. Povoljna okolnost je da nema dodatnog opterećenja, jer ovo takmičenje nije kvalifikaciono za Rio, tako da su na nišanu samo evropske medalje. Mislim da u svakoj selekciji imamo i kandidate za pojedinačna finala i borbu za trofeje.
Prvi trening na pripremama obeležile su Dragana Todorović sa 418,7 i Milutin Stefanović sa 418,3 kruga (gađalo se sa 40 dijabola) a u finalu, gde su svi gađali 20 dijabola, fantastični su bili Milenko Sebić i Stevan Pletikosić sa po 209,9 krugova, da bi u dodatnom raspucavanju uz burno navijanje Sebić pogodio 10,4 a Pletikosić 10,1 krugova. U utorak su planirana dva treninga, a u sredu još jedan. Na pripremama nije Ivana Maksimović koja, po posebnom programu sa svojim trenerom Goranom Maksimovićem, vredno radi u Španiji. Vraća se u Beograd 2. marta i sa reprezentacijom odlazi u Arnhem.

Na Prvenstvu Evrope u Arnhemu gađaće ukupno 18 strelaca u šest ekipa – puška, seniori: Milenko Sebić (SK „Crvena zvezda“), Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić (SK „Čika Mata“ Kragujevac), seniorke: Andrea Arsović (SK „Partizan“ Beograd), Ivana Maksimović (SK „Akademija Maksimović“ Beograd) i Dragana Todorović (SK „Novi Beograd Ušće“), juniori: Lazar Kovačević (SK „Jagodina 92“), Andrija Milovanović (SK „Niš 1881“), Stevan Jovanović (SK „Čika Mata“ Kragujevac) i juniorke: Milica Babić (SK „Palilula“ Beograd), Sanja Vukašinović (SD „Novi Sad 1790“) i Nina Radulović (SK „Zvezdara“ Beograd).

Pištoljem će gađati – seniori: Damir Mikec (KSS „Policajac“ Beograd), Dimitrije Grgić (SK „Akademac“ Beograd) i Andrija Zlatić (SD „Aleksa Dejović“ Užice) i seniorke: Zorana Arunović i Jasna Šekarić (SK „Crvena zvezda“), Bobana Veličković (SK „Bor 030“).