Streljaštvo: Milovanovićeva u Minhenu, Ilić u Plzenu


19. maj 2016. SPORT – Krajem meseca dvoje smederevskih strelaca nastupiće na dva značajna međunarodna takmičenja. Jasmina Milovanović pucaće na Svetskom kupu u Minhenu, a Veljko Ilić na turniru „Streljačke nade“ u Plzenu.

Među 16 strelaca koji će predstavljati Srbiju na trećem turniru ovogodišnjeg Svetskog kupa u Minhenu, od 19. do 25. maja, na predlog sportskog direktora Srećka Pejovića, našla se i Jasmina Milovanović iz Streljačke družine „Smederevo“. Ona će gađati van konkurencije, malokalibarskim pištoljem, za minimalni kvalifikacioni rezultat, neophodan da bi strelac učestvovao na velikom takmičenju. Van konkurencije, vazdušnim pištoljem, gađaće i Brankica Zarić iz Streljačkog kluba „Valter pistols“ iz Kikinde, a Duško Petrov iz Streljačkog kluba „Aleksa Dejović“ gađaće u konkurenciji u obe discipline (vazdušni i MK pištolj). Pored ovo troje strelaca pištoljem nastupiće i svih deset takmičara koji su učestvovali prošlog meseca na drugom Svetskom kupu 2016. u Rio de Žaneiru. Pištoljem u obe discipline: Damir Mikec (Klub streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda) i Dimitrije Grgić (Streljački klub „Akademac“ iz Beograda), Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe Streljački klub „Crvena zvezda“ Beograd) i Bobana Veličković (Streljački klub „Bor 030“). Puškom u sve tri discipline (vazdušna puška, MK puška trostav i MK puška ležeći): Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica Streljački klub „Čika Mata“ Kragujevac) i Milenko Sebić (Streljački klub „Crvena zvezda“ Beograd). Ivana Anđušić Maksimović (Streljački klub „Akademija Maksimović“ Beograd) i Andrea Arsović (Streljački klub „Partizan“ Beograd) nastupiće u disciplinama vazdušna i MK puška trostav. U timu je i troje juniorskih strelaca puškom: u konkurenciji vazdušnom i MK puškom trostav gađaće Milica Babić (Streljački klub „Palilula“ Beograd), a van konkurencije Sanja Vukašinović (Streljačka družina „Novi Sad 1790“) i Stevan Jovanović (SK „Čika Mata“ Kragujevac) takođe u sve tri discipline.

– Svetski kup u Minhenu je poslednje kriterijumsko takmičenje za sastav ekipe za Olimpijske igre – kaže sportski direktor SSS Srećko Pejović.

Srbija ima devet olimpijskih kvota za Igre u Riju. Kvote su vlasništvo nacionalnih streljačkih saveza i olimpijskih komiteta.

O juniorskim reprezentativcima koji putuju na Svetski kup u Minhenu Pejović kaže:

– Troje juniora Milica Babić, Stevan Jovanović i Sanja Vukašinović odmah posle takmičenja u Minhenu odlaze u Plzen, na turnir Olimpijskih nada, gde će se priključiti ostatku omladinske reprezentacije.

Sastav za Plzen biće usvojen na narednoj sednici Upravnog odbora Streljačkog saveza Srbije (17. maj), a za sada je sigurno da će uz troje strelaca koji će u Češku stići iz Minhena na turniru Olimpijskih nada učestvovati i naš Veljko Ilić, zatim Lazar Kovačević (Streljački klub „Jagodina 92“), Andrija Milovanović (Streljački klub „Niš 1881“), Miloš Ivanović, Nevena Armuš (oboje SK „Čika Mata“ Kragujevac), Marija Kolarević (Streljački klub „Jedinstvo“ iz Stare Pazove, svi puškom i Lea Aleksić (Streljački klub „Novi Beograd Ušće“) pištoljem. Takmičenje u Plzenu je poslednje kriterijumsko za sastav ekipe za juniorsko Evropsko prvenstvo mk oružjem u Talinu (13-19.06.2016).