Ojadili “Olgu Milošević”, presuda posle 10 godina


20. maj 2016. HRONIKA – Izvor: B92 – Za zloupotrebu službenog položaja osuđeno je četiri osobe na ukupno pet godina i četiri meseca zatvora. Dve žene kaznu će izdržavati pod elektronskim nadzorom.

Gordan Vukmirović iz Beograda i Vlatko Medić iz Banja Luke osuđeni su za zloupotrebu položaja odgovornog lica, dok su Jasmina Marjanović iz Pančeva i Nevena Đurđević iz Smederevske Palanke kažnjene zbog pomaganja odgovornima u zloupotrebi službenog položaja u u preduzeću “Olga Milošević”.

Vukmirović je kao generalni direktor, najpre društvenog, potom A.D, a sada preduzeća u stečaju, trikotaža “Olga Milošević” u Smederevskoj Palanci zajedno sa svjim zamenikom Medićem, od 2003. do 2005. godine “na više načina i u kontinuitetu” izvlačio novac iz preduzeća, rekao je Beti predsednik sudijskog veća Dragoslav Milanović.

Prema njegovim rečima, Vukmirović i Medić su položaj zloupotrebili između ostalog i tako što su se bavili kupoprodajom nekretnina društvenog preduzeća “Olga Milošević”, kasnije A.D. i prodajom firmama “Vumis” i “Orso M” čiji su oni bili vlasnici.

Takođe, kako je rekao Milanovič, bavili su se i prikazivanjem faktura za nepostojeća poslovna putovanja i izdavanjem lažnih faktura za kupovinu voznog parka.

Gordan Vukmirović oštetio je preduzeće za 6,3 miliona dinara, Vlatko Medić za 1.1 milion.

Kaznom je precizirano i oduzimanje protivpravne imovinske koristi od 7,4miliona dinara.

Vukmirović je kažnjen dve godine i tri meseca zatvora, Medić dva meseca kraće, a u kaznu im se uračunava oko dve godine koje su proveli u pritvoru.

Jasmina Marjanović i Nevena Đurđević kažnjene su po šest meseci zatvora u kućnim uslovima s elektronskim nadzorom.

Optužnica u ovom predmetu podneta je Višem tužilaštvu u Smederevu, 2006. godine. Predmet je od tada bio u nadležnosti troje sudija, da bi presudio četvrti, Dragoslav Milanović, koji je predmet dobio u maju 2014.