Srebro sa Bleda


15. jun 2016. SPORT – Srpski teški četverac, koji je jedini predstavljao reprezentaciju Srbije na međunarodnoj regati na Bledskom jezeru, osvojio je odlično drugo mesto.

U posadi četverca bila su trojica smederevskih veslača, Uroš Dimitrijević, Zoran Rajić i Marko Ristić kao i veslač Crvene zvezde Dušan Slavnić.

Učesnici predstojećeg Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine koje će se održati u Roterdamu od 21. do 28. avgusta.Naša posada je odlično odveslala obe trke. U polufinalu su kao prvi sa vremenom 6:18,79, obezbedili nastup u finalu.

U svojoj grupi bili su bolji od reprezentativnog četverca Češke i kineskog Jansua.

Naš četverac bez kormilara odveslao je još bolje u finalu. Od starta su zauzeli mesto broj dva i tokom cele trke bili nadomak prve pozicije koju su na kraju uspeli da sačuvaju Kinezi.

Četverac je na kraju zauzeo drugo mesto sa odličnim vremenom 6:12,08, dok je prvoplasirana posada Jangsua deonicu od 2000 metara odveslala za 6:10,18. Treće mesto sa pola sekunde zaostatka za Srbijom pripalo je četvercu Švajcarske.

Bila je ovo odlična provera za nas. Imali smo dve jake trke i posebno raduje što smo bili bolji od pet čamaca koji nas očekuju na Svetskom prvenstvu. Kinezi koji su bili prvi mnogo su stariji od nas i mislim da smo na dobrom putu – smatra Marko Ristić.

Jedini učesnici iz Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu nastaviće pripreme na Adi u naredne dve nedelje, a nakon toga sledi selidba na Palićko jezero koje će od 1. do 3. jula biti domaćin međunarodne regate Vojvodina Open.

– Čamac ide sve bolje imajući u vidu da smo Rajić i ja trenirali samo vikendom zbog obaveza u školi. Sada je to iza nas i do Svetsko prvenstva treniraćemo dva puta dvevno i siguran sam da možemo samo brži da budemo. Cilj nam je da se domognemo finala, a onda ni medalja nije daleko nada se Ristić.

Ovogodišnja 61. međunarodna regata na Bledskom jezeru okupila je veslače iz 15 zemalja, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Češke. Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Turske, Egipta, Kine, Srbije, Grške, Amerike, Gruzije i Slovenije.