Koncert popularne muzike “Pesma leta”


15. jun 2016. KULTURA – Pod pokroviteljstvom Grada Smedereva, u subotu, 25. juna 2016. godine, u Malom gradu Smederevske tvrđave u 21.00 sat, biće organizovan koncert popularne muzike pod nazivom Pesma leta.

Aleksandar Saša Gajović, novinar, urednik „Ilustrovane politike“, koji je učestvovao u organizaciji mnogih domaćih muzičkih festivala („Beogradsko proleće“, „Mesam“, „Belef“…), u svom autorskom tekstu Zašto opet „Pesma leta“? podseća nas da je „Pesma leta“ bila jedna od najpopularnijih i najspecifičnijih muzičkih manifestacija SFRJ, pošto se u formi „putujućeg karavana“ održavala u gotovo svim većim gradovima bivše Jugoslavije. Trajala je od 1967. do 1972, a kompozicije koje su na tom festivalu izvođene se rado slušaju sve do današnjih dana. Mnogi pevači su baš na „Pesmi leta“ interpretirali ne samo nove numere, već i one za koje će se ispostaviti da su i najveći hitovi u njihovoj karijeri. Đorđe, Miki, Lola, Ivica, Mišo, Arsen, Nada, Boba, Gabi, Lado, Leo, Anica, Duško, Ljiljana, Minja… (iz svih republika eks Jugoslavije)… samo su neki od onih koji su se punih pet godina nadmetali za pobedu i večnu slavu na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Mnogi su vremenom pokušavali da obnove ili „izimitiraju“ taj „putujući festival“, međutim, to nikome nikada nije pošlo za rukom, kaže Gajović i dodaje da se Smederevo u više navrata pokazalo i dokazalo kao grad u kome se muzika voli i poštuje.

„Pesma leta“ bi naredne godine mogla da preraste u pravi takmičarski festival, sa nagradama žirija i publike.

Ljubitelji „lakih nota“ 25. juna ove godine imaće prilike da se podsete na sjajne muzičke godine, numere i zaista velike izvođače iz ondašnje Jugoslavije, kao i da uživa u nastupima aktuelnih zvezda regiona. Ovogodišnji učesnici „Pesme leta“ su: Đorđe Marjanović, Miki Jevremović, Leo Martin, Lado Leskovar, Jasna Zlokić, Garavi sokak, Hari Mata Hari i Tijana Dapčević, koji će nastupiti u pratnji orkestra Vojkana Borisavljevića. Voditelj programa je Željko Stefanović, a scenario je osmislio Aleksandar Gajović.

Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na Bilet servisu Centra za kulturu Smederevo, od 10.00 do 20.00 sati (od 13. do 24. juna) i od 10.00 do 19.00 sati (25. juna), a na dan koncerta i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 19.00 do 21.00 sat.