SPS: Stranačka (ne)disciplina


24. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Izvršni odbor smederevskih socijalista pokrenuće disciplinski postupak protiv četvoro odbornika, koji su na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta glasali za imenovanje Tamare Đorđević za vršioca dužnosti direktora “Pijaca”.

-Izvršni odbor Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Smederevu je, na sednici održanoj nakon završenog zasedanja Skupštine grada, doneo odluku o pokretanju procedure za utvrđivanje disciplinske odgovornosti za četvoro odbornika SPS-a koji su na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta prilikom izjašnjavanja o kadrovskom rešenju za direktora JKP Pijace glasali suprotno zaključcima Gradskog odbora SPS Smederevo. Procedura za utvrđivanje disciplinske odgovornosti biće pokrenuta za: Brančeta Stojanovića, Milovana Kostića, Miliju Barovića i Tanju Vakulović – saopšteno je iz informativne službe smederevskog SPS-a.

Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada i jedan od četvro odbornika protiv kojeg je najavljeno pokretanje postupka, nije želeo da komentariše najnoviju odluku Izvršnog odbora svoje stranačke organizacije. Pojasnio je, međutim razloge zbog kojih su on i još troje odbornika podržali ovo kadrovsko rešenje.

-U vezi sa tim ne želim ništa da komentarišem. Činjenica je da smo na sastanku koalicije razgovarali o mogućem kadrovskom rešenju za “Pijace”, s obzirom na to da u ovom javnom preduzeću postoje problemi u funkcionisanju. Nas četvoro poštovali smo ono što je na poslednjem kongresu SPS-a preporučio naš predsedniik Ivica Dačić, a to je da poštujemo koalicije i dogovore sa Srpskom naprednom strankom. Želeli smo da tešku situaciju u jednom javnom preduzeću prevaziđemo u dogovoru sa našim koalicionim partnerom, koji se izjasnio da SPS više ne može da nosi odgovornost za ovo javno preduzeće i poštovali smo dogovor koalicije – objašnjava Stojanović za “Smederevske novine”.
Navodi i da je šef odborničke grupe Milovan Kostić pre početka skupštinskog zasedanja imao konsultacije sa odbornicima svoje partije i da je tada izneto mišljenje da treba da se poštuje dogovor koalicije i predlog Gradskog veća.

-Meni direktno niko nije kao predsedniku skupštine rekao za odluku Gradskog odbora, mada je neki papir kružio među odbornicima, ali to nije način na koji možemo da komuniciramo – kaže Stojanović.

Navodi i da je imenovanje Đorđevićve za vršioca dužnosti prelazno rešenje, te da će direktor “Pijaca”, kao i svih dugih preduzeća, biti izabiran po okončanju konkursa.

O pokretanju disciplinskog postupka protiv četvoro odbornika, koji je inicirao Izvršni odbor SPS-a odlučuje Statutarna komisija partije, a njom su predviđeni različiti nivoi odgovonosti, od ukora do isključenja iz stranke.