Šormaz smenjuje Jasnu?


09. avgust 2012. DRUŠTVO – Socijalisti i naprednjaci mogući su budući partneri u novoj lokalnoj vlasti. Srpska napredna stranka, koja je trenutno u opoziciji, želi smederevsku vlast po državnom modelu: sa SPS-om i URS-om, ali su vrata otvorili i Demokratskoj stranci…

Lokalna vlast je stabilna – poručuju politički partneri iz „Pokreta za Smederevo“, SPS-a i DS-a, koji su koaliciju u gradu na Dunavu ugovorili pre nego što je došlo do velikog obrta na republičkom nivou.

Gradonačelnica, dr Jasna Avramović – lider „Pokreta za Smederevo“, koji je pobedio na lokalnim izborima – kaže kako ne očekuje promenu vladajuće većine. I, dok se ona poziva na volju naroda, iz tabora ovdašnjih demokrata potvrđuju da je lokalna vlast stabilna, a ne žale se ni smederevski socijalisti.

Međutim, iako javnosti šalju poruke da neće biti promena, u tajnosti su sve izvesniji doskoro samo nagoveštaji da bi se ovaj savez mogao raskinuti, te napraviti novi – po ugledu na republički model.

– SNS će razgovarati sa svima jer stižu teški dani, u kojima valja rešavati sudbinu radnika „Železare Smederevo“, „Želvoza“, „Godomina“… za šta nam treba podrška Vlade i Skupštine. Uostalom, prethodna i sadašnja vlast nisu uspele, za osam godina, da dovedu nove investitore i zaposli ljude – kaže Zoran Mišeljić, šef odborničke grupe SNS u lokalnoj skupštini.

Opet, za URS je od najvećeg značaja odgovor na pitanje kako će vlast odgovoriti na probleme građana?

– Smatramo da garnitura predvođena Jasnom Avramović nema kapacitet da uspešno vodi grad, jer je nastala kao produkt trgovine Demokratske stranke i grupe građana, u vreme kada je DS činila vlast u Republici. U URS-u postoji volja da se lokalna vlast prekomponuje, pa je na potezu prvenstveno SPS, koji treba da bude okosnica nove koalicije i pokaže ozbiljnost, odnosno preuzme odgovornost za vođenje nove politike u Smederevu – kaže Milan Dopuđa, lider lokalnog URS-a.

Dakle, glavnu ulogu u ne tako neizvesnoj epizodi prekomponovanja vlasti – osim demokrata – mogli bi da odigraju i socijalisti.

– Socijalistička partija Srbije smatra da je potrebno nanovo formirati vlasti u lokalnim samoupravama, odnosno da se koalicije na tom nivou uravnoteže sa republičkim modelom, gde god je to politički i matematički moguće. Trenutna skupštinska računica pokazuje da stranke koje čine vlast na republičkom nivou u Smederevu nemaju dovoljan broj odbornika za eventualno formiranje nove gradske vlasti. Biće, dakle, potreban još najmanje jedan koalicioni partner – kaže Suzana Spasojević, predsednica gradske organizacije SPS, ukazujući da već formirana koalicija trenutno sasvim zadovoljavajuće funkcioniše.

Ipak, utisak je da ni socijalisti nisu baš najsrećniji što su – trenutno – oni jedina „kopča“ Smedereva sa republičkom vlašću!

– DS ne očekuje prekomponovanje vlasti, jer ima dobru saradnju sa „Pokretom za Smederevo“ i SPS-om. Ova koalicija, sa 47 odbornika, garantuje ozbiljnost u vođenju grada i rešavanju problema građana – kaže zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović, predsednik GO DS, precizirajući da, uprkos svemu, demokrete sebe ne vide u nekom novom „mešanju karata“.

U aktuelnom političkom savezu, najjaču vezu imaju „Pokret za Smederevo“ i DS, dok je SPS „slabija karika“, što je dokazala odugovlačeći dogovor oko ove koalicije. Ali, i bez socijalista, PZS i demokrate – uz SPO, LDP i odbornika NS – imaju „tanku većinu“ od 37 mandata.

Izvor: novosti.rs