Snimak sednice misteriozno nestao sa Televizije Smederevo


27. jul 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Kasete na kojima je snimljen materijal sa poslednjeg skupštinskog zasedanja „nestale“ su iz Televizije Smederevo i zaposleni ne znaju gde se one nalaze, saznaju Smederevske iz izvora bliskih ovom javnom preduzeću. Da li je reč o neodgovornosti ili “krađi” za sada nije poznato, jedino što se zna je tih kaseta jednostavno – nema.

-Ranije je bilo uobičajeno da, ukoliko u toku noći prekinemo emitovanje snimka sednice, sa „odloženim prenosom“ nastavljamo sutradan u prepodnevnim satima. Bilo je planirano da nastavak snimka poslednjeg zasedanja bude pušten u sredu, od 9 ili 10 sati ujutru. Po dolasku na posao tih 5-6 kaseta sa snimcima koje nismo emitovali, nismo mogli da nađemo, jednostavno ih nije bilo. Da li ih je neko zadržao ili sklonio, to se ne zna. Jedino što znamo, a što su svi već videli, da nastavak sednice nije pušten u program. A gde su kasete, to ne znamo – objašnjava naš izvor.

Novoimenovana direktorka Jelena Milosavljević odbila je da prokomentariše navode o „nestanku“ kaseta sa sednice, pa nismo dobili odgovor šta je sa njima bilo niti da li će “odloženi prenos” eventualno biti naknado emitovan u program nekog od narednih dana:

-Neću ništa da kažem – rekla nam je u telefonskom razgovoru.

Podsećamo, građani Smedereva nisu bili u mogućnosti da u programu Televizije Smedereve vide celokupni snimak poslednje sednice lokalnog parlamenta, jer u programsku šemu nastavak takozvanog „odloženog prenosa“ nije uvršten, iako je to obaveza ovog javnog preduzeća. Prema navodima odborničke grupe DSS-a i nezvaničnim saznanjima, zabranu emitovanja celokupnog toka sednice naložila je gradonačelnica Jasna Avramović, o čemu smo već pisali.

Udruženje novinara Srbije oglasilo se povodom ovog slučaja, a u svom saopštenju navode da je UNS zabrinut što je Televizija Smederevo u sredu prekinula emitovanje odloženog prenosa sednice Skupštine grada.

-UNS poziva gradonačelnicu Jasnu Avramović da se javno založi za emitovanje drugog dela sednice kako bi prema građanima bila ispunjena obaveza emitovanja skupštinskih prenosa i otklonjene sumnje da je ona zabranila emitovanje i prekršila Odluku Skupštine o obavezi odloženog prenosa.

UNS podseća da kodeks novinara Srbije nalaže da „novinar treba da se suprotstavi svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije, kao i svakom vidu cenzure“, a da se i autocenzura smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi.