DS: Fizičke pretnje odbornicima neprihvatljive


25. jul 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Opozicija je bila spremna da o svakoj tački dnevnog reda poslednjeg skupštinskog zasedanja ozbiljno raspravalja, ali zbog preobimnog dnevnog reda, načina na koji je sednica vođena i njenog trajanja, to jednostavno nije bilo moguće, rekli su na konferenicji za novinare predstavnici odborničke grupe Demokratske stranke.

Na sceni je, navode, bilo flagrantno kršenje zakona, pre svega u vezi sa izborom direktora javnih preduzeća koji kasne godinu dana, iako su konkursi na vreme raspisani. Neprihvatljivo je, navode i spajanje rasprave kod velikog broja tačaka, što je onemogućilo učesnike da kvalitetno diskutuju o pojedinim temama. Iako je i ranije bilo “maratonskih” sednica, sa obimnim dnevnim redom i burnim raspravama, ovako nešto, tvrde u DS-u, nije do sada viđeno u pralamentarnom životu Smedereva. Pre svega, jer su odbornici opozicije više nego ikad bili izloženi verbalnim i fizičkim pretnjama koje su nedopustive, a na koje predsedavajući i njegov zamenik nisu adekvatno reagovali.

-Imali smo težak zadatak da se izborimo sa vođenjem sednice, ali i pretnjama koje su nam upućivane. One su bile vrlo otvorene. Nikad se nije dešavalo da se preti fizičkim obračunom. To je postalo manir ove vlasti i trebalo bi brzo da se iskoreni, jer svako sledeće skupštinsko zasedanje može da se pretvori u incicdent. Na pominjanje brojnih afera koje prate ovu vlast imali smo burne reakcije od predsedavajućeg i njegovog zamenika, a naročito od zamenika gradonačelnice. On se odborniku Andreji Pavloviću obraćao najblaže rečeno “neprimereno”, a u jednom trenutku je, dok je govorio odbornik Saša Radosavljević, udario rukom u govornicu. Kada sam ja pomenuo falsifikovane diploma, to je pogodilo šefa najveće odborničke grupe, on je skočio, krenuo prema govornici kao da hoće da je ruši, i dobacio mi da izađem napolje. Ovo je nešto novo na sednicama, ali potpuno u skaldu sa vrlo bahatim ponašanjem vladajuće koalcije – rekao je Perica Đorđević.

Demokrate su najavile da će se žaliti nadležnim organima zbog zabrane emitovanja snimka poslednjeg skupštinskog zasedanja.

-Sama činjenica da je sednica onako vođena, sa idejom da se završi bez rasprave, kao i to što je gradonačelnica naložila Televiziji Smederevo da emitovanje sednice bude prekinuto neprihvatljivo je. Do sada nije zabeleženo da neko na ovaj način cenzuriše skupštinu grada. O svemu ćemo obavestiti RRA i UNS i tražićemo jasan stav gradonačelnice po ovom pitanju. Javnost rada parlamenta je zagarntovana i ovakav način cenzure je neshvatljiv – naveo je Andreja Pavlović, šef odborničke grupe DS-a.

U DS-u poručuju da je sve što se dogodilo posledica straha vladajuće koalicije od suda javnosti.
-Insistiralo se, po svaku cenu, i pored preobimnog dnevnog reda da se radi sve dok se ne završi, a to je samo po sebi govorilo da nešto nije u redu i da se radi pod pritiskom. Rezultat toga je i intervencija hitne pomoći, jer su odbrnici iznurivani. Ova sednica je bila karakteristična i po tome što su odbornici opozicije često bili prekidani. Izricane su im opomene, ometani su u svom izlaganju. Imali smo neprimereno ponašanje i diskusije zamenika gradonačelnika. Gradonačelnica, iako obavlja najvažniju funkciju u gradu nije prisustvovala sednici. Ovo je bila i prva sednica nakon izricanja presude gradonačelnici za primanje mita i to je ključna stvar koja za posledicu ima sve prethodno nabrojano. Isključivi cilj bio je da se ne pominje presuda i svi su bili u funkciji toga, pogotovu zamenik gradonačelnika. Bile su čudne i reakcije na pominjanje drugih afera koje prate ovu vlast. Šta je sa falsifikovanjem dilpoma, sa članom Gradskog veća koji biva privođen a potom perti novinarima koji su to objavili, sa sferom nelegalne izgradnje skladišta za gas, hale za PKC grupu. Sve su to bile tabu teme na ovom zasedanju. Sve upućuje na zaključak da u vlasti Smedereva postoji veliki strah od suda javnosti i zato se sve učinilo da građani ne dobiju nikakvu informaciju na ove teme – rekao je Perica Đorđević.

Najavljuju da će Demokratska stranka izaći sa inicijativom za izmenu posovlonika da se trajanje skupštinskog zasedanja ograniči na razumeno vreme, kako se ubuduće ne bi dešavalo da se o najvažnijim temama raspravlja posle ponoći, a sednice traju do zore, što je neprimereno.