Smederevsku Tvrđavu od Dunava brane pumpe


22. maj 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Iako je nivo Dunava kod Smedereva u četvrtak stigao do granice od 7 metara, Tvrđava je ostala suva, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

Čim bi Dunav prešao 630 centimetara, ranijih godina prvo bi bio poplavljen Mali grad, nekadašnji dvor despota Đurđa, a potom i čitava Tvrđava.

– Od kako smo pre tri godine rekonstruisali cevi u drenažnom sistemu i postavili pumpe, koje sada rade bez prestanka, nema više plavljenja Tvrđave. Koliko ovo znači može da kaže i to što je u ponedeljak, kada je na jednoj od njih otkazala sklopka, za par sati u Malom gradu voda bila do kolena – objašnjava Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Kada su 1428. Đurađ i žena mu Jerina odabrali baš to mesto da sebi podignu dvor i tu ustanove prestonicu sigurno nisu sanjali da će neko pet i po vekova kasnije, na granici tadašnje despotovine sa Vlaškom, da podigne hidrocentralu. Poslednji put Tvrđava je postradala od poplave 2006. godine, a i pre toga, pogotovo od kada je sedamdesetih godina prošlog veka proradio Đerdap, skoro i da nije bilo proleća s iole višim vodostajem a da se voda ne bi pojavila u Tvrđavi.