Centar za kulturu Smederevo otkazuje sve programe do 24. maja


22. maj 2014. KULTURA – Zbog Dana žalosti u Srbiji od 21. do 23. maja Centar za kulturu Smederevo otkazuje sve programe u navedeno vreme. Sa redovnim programskim aktivnostima nastavljamo od 24. maja.

Filmski festival Slobodna zona, orijentisan na prikazivanje dokumentarnih i igranih filmova iz najnovije svetske produkcije koji podstiču na razmišljanje o problemskim aspektima društveno-istorijskih i kulturoloških tema inicirao je devetu Turneju širom Srbije. Sedam filmova koje je publika proglasila najboljim na festivalu održanom 2013. godine biće prikazano i u Smederevu. U okviru Turneje Slobodne zone, kojom se afirmiše koncept kulturne decentralizacije, smederevska publika imaće prilike da svakoga dana, od 24. do 30. maja, sa početkom u 18 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo pogleda po jedno od izabranih filmskih ostvarenja.

Ovogodišnji izbor filmova za Turneju uključuje ubedljivog pobednika festivala po glasovima publike, igrani film THE LUNCHBOX, kojim će, u subotu 24. maja, biti započet niz projekcija u Smederevu. Reč je o ostvarenju indijskog reditelja Riteša Batre u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

U nedelju, 25. maja biće prikazan film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike – PERVERZNjAKOV VODIČ KROZ IDEOLOGIJU rediteljke Sofi Fajns . Za glavnog junaka i naratora ovo ostvarenje ima najpopularnijeg i najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka. U zanimljivom dokumentarcu, Slavoj Žižek ima ulogu vodiča kroz svet kolektivnih snova koji određuju verovanja i delovanja. Ajkula, Taksista, Titanik, Mračni vitez samo su neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji može uticati na način na koji razumete vaše omiljene filmove.

Na programu Turneje ove godine će se naći i novi film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča – DUH 45-te koje u ovim kriznim vremenima, predstavlja važan podsetnik na veliki i važan san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata. Smederevska publika imaće priliku da ovaj film pogleda u ponedeljak 26. maja.

Kandidat za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film, PREKINUTI KRUG, Feliksa van Groningena nam donosi u Smederevo u utorak 27. maja uzbudljivu i burnu ljubavnu priču uz muzičku pratnju fantastične blu gras muzike.

Festivalski hit, dokumentarni film GANGSTER TE VOLI Nebojše Slijepčevića prati Nediljka Babića sa nadimkom Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske. Njegov učinak ogleda se u preko 200 sklopljenih brakova. Igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam prikazuje biće prikazan u Centru za kulturu Smederevo u sredu 28. maja.

ČASOVI HAROMONIJE kazahstanskog reditelja Emila Biagazina obrađuje temu koja je veoma važna i aktuelna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Ljubitelji filmske umetnosti iz Smedereva, u četvrtak 29. maja, mogu se susresti sa filmskom pričom lociranom u malo selo u stepskom krajoliku ruralnog Kazahstana. Film jedinstvenog vizuelnog stila govori nam o borbi 13-godišnjeg dečaka sa mehanizmima nasilja i marginalizacije u školi.

Bivši reprezentativac u umetničkom klizanju Andrej Grijacev privukao je pažnju ozbiljne filmske publike širom sveta svojim rediteljskim umećem u filmu iskazanim kroz film SUTRA. Ovo filmsko delo dokumentarnog karaktera, poslednje u nizu filmova obuhvaćenih Turnejom Slobodne zone, bavi se jednim od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu. Radi se o paru Vojna (rat) i njihovim radikalnim akcijima i performasima koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala sa kojima će publika moći da se bliže upozna, poslednjeg dana revije, u petak 30. maja.

Ulaz na Turneju Slobodna zona je besplatan. Budući da se festival Slobodna zona odigrava u produkciji Fonda B92 koji je uključen u aktivnosti na polju obezbeđivanja sredstava za pomoć ugroženima u poplavanjenim područjima Srbije, predlažemo sugrađanima da, u znak solidarnosti, pre ulaza na filmsku projekciju pošalju SMS na broj 1003.