Smederevski strelci na najjačim međunarodnim turnirima


11. maj 2014. SPORT – Ana Alentijev i Jasmina Grgić, strelci SD “Smederevo” u maju i junu učestvovaće na najjačim evropskim i svetskim turnirima u streljaštvu.

Ana Alentijev, juniorska reprezentativka Srbije iz Smedereva učestvovaće na prvom omladinskom Svetskom kupu u istoriji streljaštva, u Sulu od 26. do 30. maja, sa još devetoro srpskih strelaca. Alentijev će nastupiti u disciplini standardni vazdušni pištolj.

Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, takođe je odredio sastav i za drugi Svetski kup u sezoni, u Minhenu od 6. do 12. juna. Ana Alentijev će gađati malokalibarskim pištoljem (30 plus 30 metaka), ali van konkurencije, za tzv. „em – ku – es“ (MQS), odnosno „minimalni kvalifikacioni rezultat“, koji je obavezan, ako strelac želi da učestvuje na takmičenjima Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF). „Em – ku – es“ se, naravno, postiže i kada strelac gađa u konkurenciji na nekom od takmičenja iz kalendara međunarodne federacije i važi mu celu sezonu. Na istom turniru, vazdušnim pištoljem, gađaće i Jasmina Grgić, seniorka Streljačke družine „Smederevo“. I Grgićeva će gađati za „em-ku-es“ mk pištoljem.

Prema rečima Srećka Pejovića, ova takmičenje su veoma važna i dobro je da mladi strelci gađaju i na seniorskom Svetskom kupu u Minhenu u junu, da osete atmosferu najvećeg takmičenja.

– Ana Alentijev će učestvovati na juniorskom Svetskom Kupu u Sulu i seniorskom Svetskom Kupu u Minhenu. Ovo su ujedno i najjača takmičenja na kojima nastupa Ana Alentijev u svojoj karijeri. Vrlo se radujem što će imati prilike da nastupa u seniorskoj kategoriji sa najvećim svetskim asovima. Što se tiče rezultata, očekujem da Ana Alentijev otpuca rezultate u gornjim granicama svojih mogućnosti i pokaže da na nju Streljački savez Srbije može da računa u budućnosti, kaže Boban Marinković, trener SD „Smederevo i dadaje: Jasmina Grgić, ovih dana nastupa na izuzetno jakom seniorskom turniru u Plzenu, gde učestvuje više od 60 reprezentacija, i predstavlja najjači turnir ove sezone u Evropi. Jasmina je napravila pauzu u bavljenju streljaštvom od tri godine, i veoma je bitno da na ovim takmičenjima nastavi sa podizanjem svojih rezultata. Nakon turnira u Plzenu, nastupiće i na Svetskom Kupu u Minhenu. Očekujem da Jasmina Grgić u skorijoj budućnosti ponovo zauzme mesto u seniorskoj kategoriji koje joj i po kvalitetu pripada.

U trenerskom timu za ova takmičenja biće i Boban Marinković, koji je trener saradnik u reprezentaciji Srbije za mlađe kategorije pištoljem. Marinković će biti i u stručnom štabu reprezentacije Srbije na kvalifikacijama zone „Istok“ za Ligu mladih Evrope vazdušnom puškom i pištoljem u Osijeku od 16. do 18. maja. Reprezentacija Srbije će učestvovati na kvalifikacijama, iako ima pravo direktnog učešća na finalnom turniru, kao zemlja domaćin. A Finale Lige mladih Evrope održava se prvog vikenda u oktobru na vazdušnom strelištu u Smederevu.