Izveštaj o partnerima za “Železaru” 25. maja


12. maj 2014. PRIVREDA – Radna grupa za razgovore o potencijalnim strateškim partnerima za “Železaru Smederevo”, dužna je da do 25. maja obavesti Vladu o obavljenim razgovorima, objavljeno je u “Službenom glasniku”.

Ministar privrede Dušan Vujović predvodi tim za razgovore s potencijalnim strateškim partnerima za Železaru, koji je Vlada formirala 8. maja, javlja Beta.

Članovi radne grupe su šef kabineta predsednika Vlade Ivica Kojić, finansijski direktor “Železare” Bojan Bojković, pomoćnik ministra finansija Nenad Mijailović, šef kabineta ministra finansija Boris Dragović.

Država je početkom 2012. preuzela smederevsku Železaru za jedan dolar od američkog “Ju Es Stila” koji se povukao iz Srbije.

Plan Vlade je da za “Železaru” koja ima 5.000 zaposlenih, nađe strateškog partnera koji bi omogućio njen opstanak i razvoj.

Kao potencijalni strateški partneri pominjani su ruski “Uralvagonzavod” i jedna neimenovana američka kompanija čiji su predstavnici, po informacijama poslovodstva, posetili “Železaru” krajem aprila.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije da “Železara” košta Srbiju 8,5 miliona dolara mesečno.

Izvor: RTS