Smederevska riblja priča


29. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Iako je ugovor o zakupu hale između grada Smedereva i „Servfuda”, srpske ćerke firme kompanije za preradu morske ribe PTC iz Nemačke, počeo da teče još u januaru 2016, a proizvodnja je trebalo da počne u aprilu te godine, u pogonu u Smederevu riba se još ne prerađuje. Inspekcijskim nadzorom, 7. marta ove godine, utvrđeno je da pogon za preradu ribe ne radi, potvrđeno je za „Politiku” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema ranijim informacijama, čekale su se dozvole za rad jer nisu bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi u oblasti bezbednosti hrane. Nakon što su dobili konačno rešenje za obavljanje delatnosti prerade ribe – unutrašnji promet i izvoz u zemlje EU, „Servfud” u Smederevu je angažovao jedan broj radnika i počeo sa radom, tvrdi naš sagovornik iz te firme.

Nezvanično, među njima je bilo i 30 radnica koje su tokom 2016. prošle obuku.

Samo nekoliko meseci potom, početkom marta ove godine većina njih je poslata kući, uz poruku poslodavca da para nema, te da će biti obavešteni ako se stvore uslovi za nastavak rada, navodi naš sagovornik. Ostalo je svega nekoliko zaposlenih, što potvrđuje vanredni inspekcijski nadzor od 7. marta ove godine.

– Tokom vanrednog nadzora po službenoj dužnosti inspektor rada kod poslodavca „Servfud” zatekao je sedam radnika, tri u administraciji i četiri zaposlena tehnologa – kažu u resornom ministarstvu.

Inspekcija je tada utvrdila da su svi zaposleni prijavljeni na određeno vreme, te da im je poslodavac isplatio zarade za januar i prvi deo februara tekuće godine.

Jedan broj nezadovoljnih radnica koje tvrde da im „Servfud” duguje plate, u četvrtak je primila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, saznaje „Politika”.

Međutim, ovaj slučaj nije prijavljen inspekciji rada.

– Proverom interne evidencije o kretanju predmeta, koja se vodi u odeljenju Inspekcije rada Smederevo, utvrđeno je da se zaposleni „Servfuda” d. o. o. nisu obraćali ni pisanom, a ni usmenom predstavkom povodom neisplaćene zarade, a ni drugim povodom – navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U smederevskom pogonu PTC-a niko nije odgovorio na naš poziv. Iz gradske uprave nisu se oglasili povodom prijema nezadovoljnih radnica. Niko od zaposlenih nije bio spreman da govori za novine, pa tako nije poznato na koji način su bile angažovane radnice u „Servfudu”, kakav su ugovor potpisale, u kom periodu, koje su bile obaveze poslodavca, kao i zašto se nisu obratile nadležnoj inspekciji već gradonačelnici lično.

Podsetimo, 25. februara 2016. godine, tada premijer Srbije Aleksandar Vučić, svečano je uručio ključeve nove hale generalnom direktoru PTC Brunu Kornartu, koji je najavio da će proizvodnja u punom kapacitetu početi u aprilu te godine. Nemci su halu od oko 4.200 kvadrata, koju je grad izgradio za svega četiri meseca, i to iz kredita, dobili u zakup po ceni od tri evra za kvadratni metar na pet godina. Tada je najavljeno da će ovde u 2016. godini posao dobiti 100 radnika, a kada fabrika dostigne kapacitet prerade od oko 30.000 tona godišnje, biće zaposleno još 200 Smederevaca, među kojima 80 odsto žena. Nemačka firma se obavezala da u sredstva i opremu investira dva miliona evra.

Vučić je na otvaranju fabrike najavio da će se uskoro iz Smedereva izvoziti kutije sa ribom na kojima će pisati da su proizvedene u Srbiji, i zamolio Nemce da što pre realizuju dva dodatna koraka koja su najavili – izgradnju uzgajališta ribe i fabrike za proizvodnju hrane za ribe.

Skoro tri godine kasnije, nemačka kompanija u Smederevu ne obavlja ni osnovnu delatnost – preradu morske ribe, a nema podataka ni da li plaća ugovoreni zakup.

Inače, PTC prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a znatan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.

Obećanja…

U oktobru 2016. godine Pjer Verstraelen, predstavnik firme u Smederevu, za lokalni portal „Smederevske novine” je izjavio:

– Počeli smo obuku osoblja, deo u vezi sa softverom obavljen je u Srbiji, a za proizvodnju je trebalo da prođu obuku u Nemačkoj ili Turskoj, ali to nije bilo moguće jer je bio pokušaj državnog udara. Sve mašine za proizvodnju, u vrednosti od oko tri miliona evra, su stigle, i biće instalirane u naredne dve nedelje. Očekujemo da počnemo probnu proizvodnju do kraja ovog ili najkasnije početkom sledećeg meseca. Trenutno upošljavamo 24 radnika. Kada proizvodnja počne, zaposleni će, uz asistenciju osoblja iz Nemačke i Turske, obučavati nove radnike. Očekujemo da do kraja godine uposlimo do 120, a taj broj će se povećati na 300 ljudi do kraja 2017. godine.