Mobing po tužbi matičarki


29. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: Danas – U Višem sudu u Smederevu u okviru suđenja po tužbi za mobing pet tužilja protiv čelnika Gradske uprave u Smederevu, održano je novo, jedanaesto ročište, a naredno je zakazano za 28. maj, saznaje Podunavlje.info.

Danica Matejić, Radmila Đaković, Dragana Marković, Dragana Jocić, Snežana Radosavljević, bivše matičarke u GU Smederevo, podnele su tužbu za zlostavljanje na radu, ili mobing, protiv Grada Smedereva, Gradske uprave Smederevo, Milijane Novaković, načelnice GU i Slađane Janićijević, načelnice Odeljenja za opštu upravu u GU Smederevo.

Portalu Podunavlje.info nije bilo odobreno prisustvo na poslednjem ročištu, uz obrazloženje da u sudnici nema dovoljno mesta, pa je sugerisano da za informacije u vezi sa ovim predmetom podnesemo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Od 18. januara 2017. godine, kada je tužba za zlostavljanje na radu, po ovom predmetu, stigla u Viši sud u Smederevu (prethodno se Osnovni sud oglasio nenadležnim), do danas, zakazano je jedanaest ročišta, u međuvremenu je traženo izuzeće sudije Zorice Popović, ali je taj zahtev odbijen.

Na ovonedeljnom suđenju, kako nezvanično saznaje Podunavlje.info, iskaz je davala tužilja Snežana Radosavljević, čime je završeno saslušavanje tužilja. U daljem postupku, kako nam je rečeno, sledi saslušavanje tuženih, svedoka, kao i medicinsko veštačenje.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 28. maj, prema tvrdnjama našeg izvora, trebalo bi da bude saslušavana jedna od tuženih, Slađana Janićijević, načelnica Odeljenja za opštu upravu, mesne zajednice, vanredne situacije i zajedničke poslove u Gradskoj upravi Smederevo.

Početkom aprila, Podunavlje.info je objavilo da je od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti od zlostavljanja na radu (2010. godine), u Višem sudu u Smederevu, podneto 38 tužbi zbog zlostavljanja na radu. Usvojeno je šest zahteva po ovom osnovu, dva su odbijena i dvanaest je završeno odbacivanjem ili povlačenjem tužbe, dok su ostali u postupku, potvrdio nam je tada sudija Predrag Lukić, zadužen za postupanje po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Od početka 2018. godine, u Višem sudu u Smederevu, primljene su dve tužbe za zlostavljanje na radu i trenutno su nerešene.