Smederevska muzejska baština kroz radionice


06. maj 2014. KULTURA – Muzej u Smederevu nastavlja svoje programske aktivnosti usmerene ka učenicima različitih uzrasta sa ciljem predstavljanja i popularizacije smederevske kulturno-istorijske baštine na načine koji su njima bliski i zabavni.

U tom smislu Muzej u Smederevu je kreirao radionice u kojima će učestvovati učenici škola iz Smedereva i Požarevca.

Ove radionice predstavljaju muzejske aktivnosti koje se odnose na vaspitno-obrazovno delovanje Muzeja u oblasti muzejskih komunikacija. Radionice podrazumevaju skup različitih aktivnosti čijom realizacijom želimo da postignemo sledeće efekte:

Korišćenje muzeja u lokalnoj zajednici kao resursa za razvoj opšte-kulturnog obrazovanja i obrazovnog turizma, a sve u cilju promocije i očuvanje nasleđa.

Realizovanje novih nastavnih tehnika za motivisanje učenika za aktivno učešće u procesu učenja

Učenje putem otkrivanja i igre, modela koji obezbeđuju kvalitet i trajnost stečenih znanja

Spoznaja mogućnosti i prednosti koje pruža izvođenje nastave u autentičnom ambijentu Muzeja

Osposobljavanje učesnika da posmatraju, upoređuju, slušaju, klasifikuju, argumentuju, povezuju, eksperimentišu, stičući i proširujući tako svoja znanja iz različitih oblasti…

U sredu 7. maja od 12:30 u Muzeju u Smederevu biće održan ogledni čas „Despot Đurađ i Jerina Branković“ u kojem će učestvovati učenici I5 TTŠ „Despot Đurađ“ iz Smedereva sa prof. Oliverom Đerić. Cilj oglednog časa biće sistematizacija gradiva iz oblasti narodne književnosti uz pomoć kostima, naracije i muzejskih predmeta.

U četvrtak 8. maja od 13:10 u Muzeju u Smederevu biće održana radionica „Smederevska baština“ za učenike I razreda OŠ Kralj Aleksandar I iz Požarevca.