Smederevo: Prioritet turizam i poljoprivreda


29. decembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika – U gradskoj kasi Smedereva u idućoj godini biće više gotovo 300 miliona dinara nego 2015. Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su budžet u iznosu od 3,61 milijardu dinara, a vlast je ocenila da je projekcija prihoda i rashoda vrlo odgovorna sa stanovišta socijalne politike, ali i investicija.

– Reč je o realnom povećanju obima prihoda u odnosu na tekuću godinu, a dominantni su prihodi od poreza na plate od 3,1 milijardu dinara i poreza na imovinu u visini od 349 miliona dinara – objasnio je Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

Poljoprivreda i turizam u narednoj godini biće prioriteti lokalne samouprave, najavila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, ističući da neće manjkati ni investicije, te da će grad i dalje stvarati povoljnu privrednu klimu i otvarati nova radna mesta. Ona je odbacila optužbe opozicije da je budžet nerealan i ujedno najavila biše rebalansa tokom 2016. godine.

– Budžet je realan i razvojni, planiramo važne projekte. Intenzivno ćemo raditi na izmeštanju industrijskog koloseka u Godominskom polju i spajanju sa industrijskom lukom Železare Smederevo. Nakon toga krenućemo u podizanje železničkih koloseka iz centra grada, što nije jednostavno jer zahteva izmeštanje železničke i autobuske stanice – rekla je Avramovićeva.

Najavila je i početak radova na izgradnji pristana za putničke brodove u delu sadašnjeg pristaništa, gde se vrši pretovar rude za potrebe čeličane. Država će, po rečima gradonačelnice, u ovaj projekat uložiti 20 miliona dinara, dok će iz gradske kase biti utrošeno oko dva miliona.

Ni komunalna infrastruktura neće biti zapostavljena, najavili su kreatori budžeta. Direkcija za izgradnju grada u te svrhe dobiće 193 miliona dinara više nego u ovoj godini, a kapitalna investicija biće izgradnja transfer stanice za komunalni otpad sa linijom za separaciju i recikliranje. Za ovaj projekat planira se 100 miliona dinara. Velika stavka u budžetu za iduću godinu biće prva faza opremanja nove lokacije za groblje, za šta grad planira 37,5 miliona dinara.

Po svemu sudeći, adaptacija i nadogradnja gradske kuće građane Smedereva koštaće 79,7 miliona dinara. U planu je nadziđivanje još jednog sprata, zamena svih prozora na zgradi Gradske uprave, pa i rekonstrukcija kotlarnice.

U budžetu su predviđena i sredstva u iznosu od 25 miliona dinara za otvaranje zavoda za zaštitu zdravlja u Smederevu. U tu svrhu biće saniran deo zgrade starog Monopola.