Izvlačanje dobitnika knjiga pre filma “Ratovi zvezda – Buđenje sile”


30. decembar 2015. KULTURA – Svi koji su u decembru gledali filmove u Bioskopu Centra za kulturu i koji su ostavili svoje ulaznice sa potrebnim podacima, u kutiju za nagradnu igru, mogu dobiti novi naslov iz Lagunine edicije Filmovane knjige. U nedelju, 3. januara, pre početka projekcije filma „Ratovi zvezda – Buđenje sile“, podelićemo dva primerka najbitnijeg kriminalističkog romana svih vremena „Malteški soko“, autora Dešijela Hemeta, američkog scenariste i pisca detektivskih romana i priča, jednog od najuticajnijih stvaralaca u domenu ovog žanra.

„Malteški soko“ je najpoznatiji Hemetov roman iz serijala o Semu Spejdu, detektivu iz San Franciska. Reč je o blistavom dragulju kriminalističkog žanra, romanu koji opčinjava generacije čitalaca.

Pre svega „Malteški soko“ je poznat po istoimenoj filmskoj verziji koju je 1941. godine režirao (tada debitant) Džon Hjuston i u kojoj Hemfri Bogart glumi Spejda. Jedan je od filmova bez kojih nije moguće zamisliti istoriju kinematografije. Za ulogu Kaspera Gutmena, kao debitant Sidni Grinstrit je bio nominovan za Oskara. „Malteški soko“ se smatra rodonačelnikom filma noar.

Dva primerka romana „Malivita“, čiji je autor Tonino Benakvisto, podelićemo u februaru. Da biste postali potencijalni dobitnik jedne od ovih knjiga potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice iz januara čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim tu ulaznicu, po završetku filma ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače pre početka prve filmske projekcije u februaru 2016. godine.