Smederevo je primer dobre prakse inkluzije Roma


01. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Koordinatorka za romska pitanja u gradskoj upravi u Smederevu Djulijeta Sulić primeljena je u stalni radni odos i time je taj grad, kako sama Djulijeta ističe, pokazao primer dobre prakse u inkluziji Roma.

Ona je agenciji Beta rekla da rad koordinatora u gradskim i opštinskim upravama finansira UNDP, ali da je Smederevo ispoštovalo ugovor napravljen još 2007. godine i u stalni radni odnos posle odredjenog vremena primilo koordinatora.

Prema njenim rečima, pojedine gradske uprave koordinatorima ugovore samo produžavaju na odredjeno vreme i raskidaju ih, ma koliko bili dobri i potrebni.

Većinom gradske uprave prihvate na odredjeno vreme Roma za koordinatora, posebno kada čuju da će ga finansirati neko drugi.

“Kada prodje šest meseci, pozivajući se na Zakon o zapošljavanju i ugovor se ne produži jer treba gradska uprava da nastavi finansiranje”, objašnjava Sulić.

“Problemi Roma su gde god se okrenu: i u zdravstvu, i kod zapošaljavanja, u obrazovanju, na svakom koraku. Mi smo tu da usmeravamo te ljude da se snadju, potraže pomoć, pravni savet, nismo svemogući, ali smo itekako potrebni našem narodu”, rekla je Sulić.