Smederevac stohiljaditi gledalac filma “Gorčilo”


01. februar 2015. KULTURA – Izvor: Smederevske novine – Trenutno najpopularniji film koji puni bioskopske dvorane, crnogorska komedija “Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš”, svog stohiljaditog gledaoca dobio je u Smederevu. Srećnik da baš njegova karta bude izvučena među 700 posetilaca tokom subotnje projekcije filma u Velikoj sali Centra za kulturu, imao je Aleksandar Antić, koji je od produkcije nagrađen petodnevnim aranžmanom za dvoje u budvanskom hotelu “Splendid”.

-Moram da izrazim veliko zadovoljstvo,pre svega činjenicom da smo, po izlasku pred publiku, na kraju projekcije, nagrađeni gromikim apaluzom, od toga za nas autore i glumce nema ništa značajnije. Pozdravljeni smo sa ushićenjem – rekao je Milan Karadžić, režiser filma.

Kaže da nije sumnjao u dobar prijem filma kod publike, jer je u rukama imao dobar scenario, koji je pre više od dve decenije zaživeo u pozorištu, kao predstava za koju se tražila karta više.

-Kad imate dobar scenario i dobar tekst, ne sumnjate i znate da publika voli to. Ja nisam imao dileme da li će da bude tako. Radio sam nekoliko tih predstava, znam da to dobro prolazi. Jer to je zdrav, rafinirani humor iz menatliteta crnogorskog naroda, blizak jednako ljudima u Smederevu, Šumadiji, Liki, Bosni… A ako je neka predstava uspela, kad se napravi film, znate da će i on imati uspeha – objašnjava Karadžić.

Mima Karadžić koji je glumio naslovnu ulogu i u pomenutoj predstavi, ali i danas u istoimenom filmskom ostvarenju, kaže da svaki projekat ima svoje izazove i nosi novo iskustvo.

-Predstava je davno igrana i u tom smislu sada nisam imao ni olakšavajuću ni otežavajuću okolnost. To su dve različite stvari, ovde je Milan dosta uradio na scenariju, priča je malo potpunija. Meni je bilo uzbudljivo i novo da radim film, nisam se vraćao na staro. U pozorištu igrati je druga priča, svako izvođenje je drugačije, jer igrate pred drugom publikom. Snimanje filma je novo iskustvo, bilo je uzbudljivo. I predstavu kad igrate pred drugom publikom je drugačije.

Helena Aksamit, mlada baletska umetnica, koja se prvi put oprobala na filmskom platnu upravo kao balerina, zadovoljna je svojim prvencem i nada se novim ulogama.

-Prvi put glumim u životu, ovo je veliko iskustvo, zanimljivo, znači mi puno u životu. Ceo život sam na sceni, ali bez teksta, kad god je trebalo nešto da se kaže za mene je to bilo potpuno novo, pogovotu jer dolazim iz Mađarske. Moja uloga izaziva kod ljudi podeljene reakcije, neki mi čestitaju, jer znaju koliko je to teško, a ima i onih koji to posmatraju drugačije. Ali mislim da to nije strašno u 21-om veku i da treba da idemo u korak sa vremenom. Ja sam zadovoljna, kao i moji bliski prijatelji i porodica, čak je mama i dva puta gledala film. Očekujem da, osim napretka na baletskoj sceni, ostanem i na filmu – rekla je mlada glumica.
Na repertoaru bisokopa smederevskog Centra za kulturu “Gorčilo” će biti i naredna tri dana, dok se repriza očekuje već za dan zaljubljenih.