Smederevka trener rukometašica Irana


16. jul 2012. SPORT – Sanju Panić preporučili rezultati koje je ostvarila kao pomoćni trener Rukometnog kluba Smederevo. – Navikavanje na neobičnu sportsku „opremu”

Smederevka Sanja Panić pakuje kofere i danas kreće put Bliskog Istoka. Ništa nije moglo da spreči čuvenu profesorku fizičkog iz „Tehničke” da preuzme kormilo ženske rukometne reprezentacije Irana. Na tu poziciju preporučili su je rezultati koje je ostvarila kao pomoćni trener Rukometnog kluba Smederevo, ali i dve i po decenije provedene u ovom sportu. A poziv iz dalekog sveta usledio je iznenada. Kako baš ona, pitaju se ovih dana u Smederevu. Sudbina i iranski zakoni izgleda da su presudili u Sanjinoj karijeri.

– Po njihovom zakonu muškarac ne može da trenira žene – priča nam njen brat Boban Panić. – Pored kvaliteta, to je možda bilo presudno kada joj je trener PKB-a na jednoj utakmici u Smederevu ponudio da se okuša u Iranu. Otišla je tokom juna deset dana na probu u Teheran, oduševila ih je i ponuđen joj je ugovor na godinu dana.

Sanju u Iranu ne čeka nimalo lak zadatak jer je tamo ženski rukomet tek u povoju. O daljim planovima, kaže, otom-potom. Prvo da se navikne na zemlju u kojoj vladaju sasvim drugačiji zakoni, na ljude i njihovu veru. Nema sumnje da će joj se život promeniti iz korena. Bez obzira na godišnje doba, kao i sve igračice nosiće maramu, a preko trenerke sa obaveznim dugim rukavima imaće i dugačku tuniku jer žene ne smeju da pokažu obline. Uprkos Sanjinoj molbi da makar na Azijskom prvenstvu u decembru oni ispoštuju njenu veru i dozvole da skine bar maramu, još nije stigao pozitivan odgovor. Kažu, ona sada predstavlja nacionalni tim Irana.

– Obučene su tako i dok igraju i dok treniraju, a ja ću morati da im se pridružim – kroz smeh priča Sanja Panić koju familija i prijatelji još ne mogu ni da zamisle u novom „stajlingu”. – Retko ko zna engleski, nema Srba, ali rad će mi pomoći da prebrodim krize. Pitam se kako ću se prehraniti u svetu jagnjetine i ovčetine, kad ne volim ništa osim pilećeg mesa, ali i to ću da prevaziđem uz pomoć predivnih salata i povrća koje koriste u ishrani.

Sanju Panić u Smederevu svi znaju. Od zaljubljenika u rukomet, đaka iz škole, dečice koja maštaju da budu slavni rukometaši, pa do starijih Smederevaca… Njena ljubav prema rukometu nemerljiva je. Nije teško prepoznati tu borbenost i srčanost i kad gubi, i kad dobija, dok na fejsbuku obaveštava prijatelje o svakoj utakmici, pobedi i porazu.

Više od petnaest godina igrala je rukomet od srpske pa sve do Prve ženske lige u bivšoj Jugoslaviji. Kao trener takođe je pokazala rezultate, pogotovo sa muškom kadetskom ekipom Smedereva koja je sa Sanjom na čelu stigla na treće mesto u zemlji. Selektorsko mesto u Iranu zaslužila je sama, kažu njeni prijatelji.

Ni kao prva Srpkinja-selektor strane reprezentacije, Sanja Panić neće zaboraviti svoj rodni grad. Čim preuzme tim, već u avgustu dovešće rukometašice Irana u Smederevo gde će ih pripremati za azijsko prvenstvo u Seulu za velike okršaje sa rukometnim elitama poput Koreje, Kine, Japana… Grad na Dunavu biće prva od devet lokacija gde će raditi sa novim timom.

– To će biti dobra promocija za Smederevo i Rukometni klub gde mi je ostalo srce, jer gde god da budem, uvek ću srcem biti uz njih – kaže Sanja Panić.

Izvor: Politika