Komentar: Talačka kriza


16. jul 2012. DRUŠTVO – U protekle četiri godine malo koji grad u Srbiji imao je zlehudu sudbinu poput Smedereva. Od silnih najava investicija – „fast parka”, preko trimodalnog logističkog centra (?!), do londonskog univerziteta, i krune u vidu izgradnje rafinerije, nismo ni primetili gde smo se, tako ispinovani, danas našli.

U beznađu privredne, socijalne i svake druge katastrofe koja se nadvila nad gradom gašenjem i druge visoke peći u železari, pored ugašenog gorionika rafinerije, pre nego je i zapaljen.

Teško da postoji ozbiljan investitor projekta od 250 miliona dolara koji u roku od 60 dana ne može da za sakupi 652 miliona dinara, odnosno tričavih pet miliona dolara za zakup lokacije?! I teško da bi ozbiljni zapadni ulagači poverili tako značajan projekat, „najveće grinfild investicije na Balkanu”. A oni se ozbiljno uzdali u menadžerske sposobnosti sada već bivšeg prvog čoveka grada, koji će ostati upamćen kao najveći glasnogovornik ideje o poticanju crnog zlata iz Smedereva. Od svega, ostala je ogromna ledina u zaleđu luke, rupa u budžetu baziranom na uplati virtuelnog novca. Polako smo saznali da je železara samo div na staklenim nogama, da je Želvoz već dugo na slepom koloseku.

I taman kad smo pomislili da dugačka mučna saga o rafineriji ulazi u završnicu, sledi nastavak. Oglasio se Raša, iznenađen potezom lokalne samouprave, najavivši još veće iznenađenje reakcijom investitora koja će uslediti kao odgovor… Svi smo se naježili… Na plus 38 grad hvata groznica. Od višegodišnje ozbiljnosti da se ozbiljna investicija ozbiljno realizuje i da se konstrukcija jake industrija čelika dodatno ojača crnim zlatom. Nema ni čelika, ni zlata, ali je crnilo ostalo… A 120.000 stanovnika, davno zarobljenih u gradu grožđa i gvožđa, neprimetno su postali taoci još jednog promašenog projekta. I šačice kompanjona koji, kako čujemo, ne odustaju od svoje namere. Ovako, vezane su nam i ruke i noge, a povez sa očiju, izgleda, nikada nismo ni skidali… Agonija se nastavlja, održavamo se u životu na tihom hodu. Ali snage ponestaje…

Jelena Vasiljević

Izvor: pressonline.rs