Smederevci bez televizije i radija


30. maj 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Ne zna se ko je gore prošao, privatizovani radio ili neprivatizovana televizija. Ni u jednom mediju nema plata, a oba medija će ostati bez zaposlenih.

Radio Smederevo je krajem 2009. kupio tada biznismen a sada član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća Milan Lukić. Kako je posle licitacije rekao, “za sina Marka”. Od nekada tridesetak zaposlenih, on je zatekao 17, a od maja ta brojka je spala na – 1! Zaposlena je jedino direktorka Irena Gavranović.

– Od maja mi je prestao radni odnos posle 33 godine, sada radim na ugovor o delu – objašnjava šta ga je snašlo ton-majstor Svetislav Pantić.

Televizija Smederevo nema svoj prostor. Nije privatizovana, još uvek je o vratu lokalnoj samoupravi, ali ni ovde zaposleni ne primaju plate. U ovoj godini dobili su jednu. Zbog toga, ali i zbog neizvesne sudbine, sami odlaze. Pre dve godine je otišlo njih 18, a ovih dana od 30 preostalih za odlazak iz firme prijavilo se još 22.

– Ne zna se šta će biti s nama, mi smo u specifičnom statusu jer lokalna samouprava nije opredelila model i metod privatizacije – kaže Milica Ristić, v. d. glavnog i odgovornog urednika. Čak i da se to desi, novi vlasnik neće dobiti ništa osim frekvencije. I nešto rabatne opreme koju neće imati ko da opslužuje pošto neće biti zaposlenih.

Agencija za privatizaciju trebalo bi ove nedelje da objavi prodaju prvih od 72 medija u državnom vlasništvu. Sindikat novinara Srbije ocenjuje da je krajnji cilj u stvari njihovo gašenje i podseća da i u zemljama EU postoje regionalni i lokalni mediji.