Smart karavan posetio Novi Sad i Smederevo


06. mart 2013. DRUŠTVO – Tačka na kojoj je Smart karavan sinoć stao bila je prvo mesto na kome je u utorak ujutru, 5. marta, izmerena brzina Pametne mreže.

Prvi grad drugog dana Karavana bio je Novi Sad, gde su ekipu Karavana dočekali blogeri koji su preneli svoja iskustva u korišćenju mreže, a domaćin bloger dočekao je Karavan na poslednjoj destinaciji na kojoj je merenje danas obavljeno, Smederevu.

Osnovni kriterijum pri traženju domaćina u gradovima koje Karavan obilazi je zanimljiva priča koju svi blogeri sa kojima se tim do sada susreo imali, rekao je za PC Press Slavko Ilić (@itkutak), koji je zvanični bloger Karavana.

“Kada sam kontaktirao blogere i ispičao im o čemu se radi oni su bili veoma zainteresovani i rado su pristali da učestvuju. Svaka od priča koju su nam juče i danas ispričali je interesantna, ali svaka se svodi na potrebu konstante dostupnosti dobre internet konekcije”, rekao je Ilić.

Kao jedan od primera, Ilić je izdvojio blogera iz Subotice, Željka Crnjakovića (@zeljko_su), koji je govorio o tome kako je celo svoje poslovanje premestio na internet, ali i primer Vere Mlađan (@verkic) iz Sombora koja je putem interneta organizovala radionice za udruženje žena.

“Kada se govori o Pametnoj mreži nekako uvek se u prvi plan stave tehničke karakteristike, a moj deo posla je da pronađemo ljudski aspekt u svemu tome, da pronađemo ljude koji tu Pametnu mrežu koriste za konkretne stvari i za projekte i aktivnosti koje nose korist za zajednicu”, istakao je Ilić.

Što se pomenutih tehničkih karakteristika tiče, izmerene brzine drugog dana Karavana kretale su se od oko 13Mbps na najopterećenijim lokacijama, kakav je centralni trg u Novom Sadu, do 21Mbps u okolini Titela ili 26Mbps na par kilometara od Kovačice, mereno modemom koji podržava brzine do 42Mbps.

Slične vrednosti dobijene su i u centru Smedereva, gde se brzina uplouda kretala do 11Mbps.

Na putu ka Smederevu, koji je bio poslednja tačka drugog dana, Karavan se zaustavio u mestu Pločica, na kome se nalazi prva Telenorova ekološka bazna stanica, koju pokreću solarna i energija vetra.

Karavan je će treći dan započeti u Kruševcu, a na putu za Niš obići i manja mesta na kojima će biti proveren kvalitet mreže.

Izvor: pcpress.rs