Slovak i dalje najveći favorit za Železaru


06. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Politika – Slovački biznismen Peter Kamaraš sa svojom kompanijom „Pikaro” iz Košica i dalje, za sada, ima najveće šanse da pobedi na javnom pozivu za upravljački menadžment u „Železari Smederevo”, koji se danas zatvara, a koji je vlada raspisala 20. februara nakon što su propali devetomesečni pregovori sa američkim „Esmarkom”. Ovo tvrdi naš izvor blizak pregovaračkim timovima za privatizaciju čeličane dodajući da plan B za železaru nije slučajno najavljen nekoliko dana pre nego što će naša javnost saznati da nema ništa od dolaska Amerikanca u Smederevo.

– Kada je premijer nagovestio da priča sa „Esmarkom” može da propadne i najavio rezervnu opciju, to nije bilo slučajno. Već tada se znalo ko je u igri i o kakvoj opciji je reč. Vlada je pregovarala sa „Esmarkom” sa kojim je do jednog momenta zajedno nastupao i slovački biznismen koji trguje rudom, a onda je došlo do njihovog internog sukoba i razlaza. Srbija je u nastavku pregovarala sa obe firme, a pošto je „Esmarku” tada oslabila pozicija, jer nije imao zatvorenu priču za sirovine, počeli su da ucenjuju državu. Tada je na scenu stupio Kamaraš. Sa njim se razgovaralo o upravljanju fabrikom, jer nije zainteresovan za kupovinu čeličane. Zato je plan B i bio raspisivanje javnog poziva za upravljački menadžment, objašnjava izvor „Politike”.

Zbog toga ne čudi eskalacija u odnosima između „Esmarka” i „Pikara”, do juče dva partnera, a danas strane koje će pred sudom rešavati sukob interesa. Sa pisanjem „ Politike” poklapa se i objašnjenje američke kompanije o razlozima iz kojih je podnela tužbu protiv Petera Kamaraša: kršenje ugovora, zloupotreba poverljivih informacija i nefer konkurencija.

Zvaničnu informaciju o tome ko će upravljati srpskom čeličanom javnost bi trebalo da sazna u ponedeljak. Za subotu u 10 sati zakazan je sastanak nove komisije za izbor upravljačkog menadžmenta, u kojoj su, za razliku od prethodnog puta, predstavnici sva tri reprezentativna sindikata železare. Tada će, kako nezvanično saznajemo, biti otvorene sve pristigle ponude na poziv vlade.

Prema podacima do kojih je „Politika” nezvanično došla, do sada su se prijavile četiri firme: „Pikaro” iz Košica i po jedna kompanija iz Švajcarske, Monaka i Švedske. Tokom jučerašnjeg dana trebalo je da stigne i ponuda nesuđenih vlasnika „Železare Smederevo”, firme „Esmark Jurop” sa sedištem u Holandiji, ali do zaključenja ovog broja tu potvrdu nismo dobili.

Doduše, saznajemo, da je bilo još zainteresovanih kompanija, a od prijave se uglavnom odustajalo zbog kratkog roka za njihovo podnošenje. Među njima je i jedna od kompanija ruskog biznismena Igora Šamisa, kao i švajcarski „Duferko”.

Zvanično, juče niko nije želeo da govori o zainteresovanim ponuđačima, jer su učesnici u pregovorima i članovi vladine komisije potpisali ugovor o poverljivosti informacija.

Iz tih razloga ni lideri železarinih sindikata ne žele da govore o postupku koji je u toku. Ipak, ne kriju očekivanja.

– Verujem da će ovog puta sve proteći u najboljem redu, u interesu radnika i cele države. Koliko god su nam propali prethodni pregovori izazvali zebnju za sudbinu naše fabrike, nadam se da će se javiti odgovoran menadžment i postaviti stvari na zdrave noge, kaže Siniša Prelić, lider Samostalnog sindikata čeličane.

Njegov kolega iz ASNS, Saša Čolić, deli stav da je železari potreban menadžment koji će biti sposoban da ostvari ciljeve države.

– Očekujemo da država izabere najbolju ponudu, da dođu ljudi koji će stabilizovati rad fabrike, pokrenuti drugu visoku peć do kraja godine i početkom iduće da poslujemo sa profitom, smatra Čolić.

Rok za prijavu na javni poziv za profesionalni menadžment ističe krajem dana. Traži se menadžment koji bi oporavio čeličanu do nove privatizacije, a sve to pod punim nadzorom Srbije kao vlasnika. Vlada od novog menadžmenta očekuje projektovane cene za finalne proizvode, plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novih zapošljavanja za proizvodnju od minimum 1,5 miliona tona gotovih proizvoda na godišnjem nivou, kao i tržište za njihov plasman. Takođe, očekuje se unapređenje tehnologije i pokretanje peći koja ne radi. Uz sve to, Srbija zahteva i plan za prodaju čeličane.

U javnom pozivu država traži 12 menadžera za poslove proizvodnje, nabavke, prodaje, finansija, računovodstva, poreza i finansiranja investicija.

U slučaju da i ovaj pokušaj ne uspe, najverovatnije rešenje za železaru je stečaj.