Skupstina grada usvojila odluke o broju i prostornom rasporedu osnovnih skola


04. februar 2012. DRUŠTVO – Tokom prepodnevnog dela zasedanja, lokalni parlament je usvojio dve tačke dnevnog reda iz oblasti obrazovanja- odnosno odluke o broju i prostornom rasporedu osnovnih škola i predškolskih ustanova na području grada Smedereva.

Pomenutom odlukom nije previdjeno proširenje dosadašnje mreže, koju čini 19 osnovnih škola, od kojih je 7 na području grada a 12 u seoskim naseljima. U ovoj školskoj godini osnovnim obrazovanjem obuhvaćeno je nešto više od 9 hiljada 600 djaka, dok osnovnu muzičku školu pohadja još oko 470 djaka.

U predškolsku ustanovu upisano je 2360 mališana dok je pripremnim ,predškolskim programom obuhvaćeno nešto više od 1000 dece. Usvojena odluka predvidja da se broj predškolskih objekata uveća za 4 i to u osnovnoj školi ,,Sveti sava,, u Smederevu i u naseljima Mala Krsna , Radinac i Ralja.

Medjutim, pomenutim odlukama, odbornici su posvetili manji deo prepodnevne rasprave, jer su se više bavili temama koje nisu bile na dnevnom redu. Šef odborničke grupe DSS-a Saša Radosavljević, pozivajući se na medijske izvore, izrazio je sumnju u postojanje vladajuće koalicije u Smederevu odnosno vladajuće većine u lokalnom parlamentu. U svom obraćanju odbornicima zamenik gradonačelnika dr Jasna Avramović je istakla da Pokret za Smederevo nije izašao iz vlasti i da koalicija još uvek postoji, i dodala da ova gradjanska opcija nije sprečila dolazak investitora, već je govorila o lošoj proceduri i lošem ugovoru štiteći interese grada.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je pojasnio da je u koalicija došlo do situacije u kojoj jedna od članica nije glasala sinhrono, čak ni onako kako je glasala na sednici Gradskog veća. ,,Na predsedništvu Koalicije biće rešeno da li postoji većina koja može da donosi odluke, i ukoliko se definiše da nema većine onda ćemo to reći,,- istakao je gradonačelnik. Stav Demokratske stranke izneo je šef OG Perica Djordjević, koji je rekao da ,,glasanje o rafineriji ne znači kraj koalicije kao što ne znači ni da je sada stavljena tačka na izgradnju Rafinerije,,.

Pre odlaska na pauzu odbornici Skupštine grada započeli su raspravu o poslednjoj tački dnevnog reda 36. sednice – a to je nacrt Odluke o otudjenju i davanju u zakup gradjevisnkog zemljišta .

Izvor: Televizija Smederevo