U domacinstvu porodice Zdravkovic u Lipama krava otelila trojke


04. februar 2012. DRUŠTVO – Krava Jana, vlasništvo porodice Zdravković iz Lipa, otelila je trojke dva ženska i jedno muško tele što je redak slučaj, a ni najstariji meštani ne pamte da se tako nešto dogodilo u njihovom selu.

Pravo čudo desilo se u Lipama, gde je krava Jana uvećala stočni fond porodice Zdravković za čak tri teleta . To joj je drugo teljenje , a pre toga je na svet donela jedno žensko tele. Zagica, Suza i Saša su napredne životinje pa bi već trebalo razmišljati o dohranjivanju mlekom u prahu. A telad se hrane na svakih 8 sati. Za brojni podmladak zaslužan je i veterinar iz Požarevca koji je osemenio kravu. Za priplod je korišćeno seme simentalskih bikova, tako da ove prinove već imaju odličan genetski potencijal.

Veterinari kažu da je ovakav događaj prava retkost, jer u 90 odsto slučajeva krava oteli jedno tele , skoro u 10 odsto dva, a samo u pola procenta tri teleta. Od kada su stigle trojke, ovaj kraj obilaze novinarske ekipe, a domaćini nisu ni verovali da će krava da postane toliko popularna a i oni zajedno sa njom. Prinove su unele mnogo radosti i sreće u ovaj dom, a članovi porodice su zbog uroka radoznalih očiju svojim ljubimcima oko vrata stavili crvene končiće.

Članovi porodice razmišljaju i o tome da ženska grla sačuvaju za priplod , jer nose dobar genetski kod za bližnjenje pa bi bila šteta da zavše u tovu.

Izvor: Televizija Smederevo