Sinoć zvanično otvorena Smederevska pesnička jesen


18. oktobar 2012. KULTURA – Svečanost otvaranja ovogodišnje Pesničke jeseni održana je sinoć Centru za kulturu, a Festival je otvorio Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada i predsednik Organizacionog odbora ove pesničke manifestacije.

Za ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog ključa Smedereva proglašen je pesnik Ljubomir Simović za knjigu “Planeta Dunav”. Prestižnu međunarodnu pesničku nagradu dobitniku je uručila gradonačelnica dr Jasna Avramović, a o poeziji laureata govorio je književni kritičar Bogdan A. Popović.

Otvaranju Smederevske pesničke jeseni, prisustvovali su predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić i predsednik Srpskog književnog društva Vule Žurić.

Pesnici koje je žiri za nagradu “Zlatna struna” uvrstio u uži izbor, Jasmina Malešević, Hristo Petreski, Andrej Jelić Mariokov, Snežana Nikolić i Ljubinko Dugalić, čitali su svoje pesme, nakon čega je u Holu Centra za kulturu publika glasala za najbolju. Proglašenje pobednika najavljeno je za večeras u 19 časova i 30 minuta.

Trećeg dana 43. Međunarodnog festivala poezije učesnici “Smederevske pesničke jeseni” juče su u svečanoj sali Gimnazije svoje stihove čitali smederevskim srednjoškolcima. Mladi Smederevci su imali priliku da poeziju čuju na stranim jezicima koje inače uče, engleskom i italijanskom, ali i na egzotičnom bengalskom i lužičko-srpskom jeziku.

Na jučerašnjem krstarenju Dunavom koji je priređen za strane poete, goste “Smederevske pesničke jeseni”, srpski pesnik i prevodilac iz Pariza Kolja Mićević izveo je performans “Muzika na vodi”.

U holu Centra za kulturu sinoć je otvorena izložba slika Miloja Markovića, o kojoj je govorila Jelena Miloradović istoričar umetnosti i kćerka autora. Izložbu je svojom pesmom “Dvorski slikar” otvorila istoričar umetnosti i pesnikinja Vera Horvat. Još jedna postavka sinoć je otvorena u Holu centra za kulturu – izložba knjiga izdavača “Beogradska knjiga”. Nju je otvorio direktor ove kuće Milan Tasić.

Izvor: smederevo.org.rs