Sindikat: Uspešan potez Vlade


28. januar 2012. PRIVREDA – Odluka Vlade Srbije da otkupi Železaru Smederevo “uspešan potez”, ocenjuju lideri dva od tri reprezentativna sindikata. Najvažnije očuvanje svih 5.000 radnih mesta u fabrici, poručuju sindikati.

Lideri dva od tri reprezentativna sindikata u kompaniji “Ju-Es-Stil” saglasni su da je, posle odluke Vlade Srbije da otkupi Železaru Smederevo od američke kompanije, najvažnije očuvanje svih 5.000 radnih mesta u toj fabrici.

Predsednik Samostalnog sindikata u “Ju-Es-Stilu” Siniša Prelić rekao je da je sada najbitnije očuvati radna mesta i prozvodnju i ocenio da je, u ovom trenutku, veoma važno da se spusti tenzija, pošto je po medijima bilo različitih scenarija, prenosi Tanjug.

“Svaka čast na ovakvoj odluci, to je veoma uspešan potez vlade. Još je rano za bilo kakve prognoze. Postoje naznake da ćemo narednih dana biti pozvani na razgovore, ali za sada nema formalnog poziva”, ocenio je Prelić.

Prelić je podsetio da Kolektivni ugovor važi do decembra i veruje da će i budući vlasnik Žlezare morati da poštuje njegove odredbe.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Dragan Milovanović rekao je da je dobro što neće biti otpuštanja i da je zatečen najnovijom odlukom.

“Važno je da radnici nastave da rade kao da se ništa nije desilo, jer pod stresom u proizvodnji može da dođe i do neželjenih povreda”, upozorio je Milovanović.

Milovanović je istakao da je planirana proizvodnja od 68.000 tona za sledeći mesec dobar kontinuitet u prevazilaženju novonastale situacije i to je, kako je rekao, oko 1.000.000 tona na godišnjem nivou, što je dobar proizvodni rezultat u uslovima rada sa jednom visokom peći.

“Svaki budući vlasnik mora da sedne za pregovarački sto sa sindikatima, a postojeći kolektivni ugovor obezbeđuje nam kvalitetna radna prava do kraja godine”, zaključio je Milovanović.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević postupak vlade je ocenio, kao “odgovoran i realizovan u pravom trenutku.”

Gradonačelnik je rekao da je odluka vlade o preuzimanju železare došla u pravi čas i da se ne bi ponovo dogodio vrlo loš scenario u dva takođe velika srpska industrijska centra – Boru i Kragujevcu, kad je država intervenislala sa zakašnjenjem.

Izvor: rts.rs