Simović i Pavlovski dobitnici „Arke“


28. decembar 2017. KULTURA – Izvor: Politika – Ovogodišnju međunarodnu nagradu „Arka”, koju istoimena izdavačka kuća iz Smedereva dodeljuje za najbolju knjigu domaćeg i stranog autora objavljenu na srpskom jeziku u toku jedne kalendarske godine, dobili su akademik Ljubomir Simović za izabrane i nove pesme na srpskom i makedonskom jeziku „Planeta Dunav” („Planetata Dunav”), kao najboljoj knjizi domaćeg autora, i Božin Pavlovski, akademik iz Australije, za roman „Amerika, Amerika”, kao najboljoj knjizi stranog autora. Odluku je doneo žiri sastavljen od eminentnih poznavalaca domaće i strane književnosti iz Srbije i inostranstva, a uslov da neko iz inostranstva bude član žirija jeste da izvanredno poznaje srpski jezik i da se bavi prevođenjem ili tumačenjem srpske književnosti.

Simovićevo pesništvo, već ranije objedinjeno pod krovom univerzalne metafore, Planeta Dunav, dopunjeno većim brojem novih pesama, predstavljeno je i u obimnom Arkinom izdanju, dvojezično na srpskom i makedonskom, u znamenitoj ediciji „Srpski venac“.

„Objavljeno delo iznova svedoči i potvrđuje o snažnom i raskošnom pevanju i mišljenju, planetarnih odblesaka, vratolomne pesničke imaginacije, baštinjenju predačke mudrosti i iskustva”, između ostalog obrazložio je žiri svoju odluku.

Akademik Božin Pavlovski jedan je od najistaknutijih makedonskih, ujedno australijskih romansijera, pripovedača, putopisaca i izdavača – autor dvadeset tri zapažena romana i više knjiga priča, putopisa i novinskih eseja. U Skoplju je osnovao i dugo vodio izdavačku kuću „Misla”, a u Australiji, u kojoj živi od 1992. godine, izdavačku korporaciju AEA. Dela su mu prevođena na mnoge svetske jezike, a u Australiji, na engleskom jeziku, objavljena mu je kolekcija od dvadeset romana.

Nagrađeni roman „Amerika, Amerika“ je najambiciozniji projekat Božina Pavlovskog. U njemu je na maestralan način obuhvaćen kraj prošlog veka i krah komunizma, vreme koje obuhvata i rušenje Berlinskog zida i kraj Hladnog rata.

„Roman ’Amerika, Amerika’ pravi kraj nema, kao što ga nema ni ukupno delo Božina Pavlovskog. Jer on, svakim svojim novim romanom ne piše samo novi roman, nego dopisuje i sve prethodne – pravi jedinstvenu roman-reku, koja treba da se ulije u more ne samo književnih, nego i opštih civilizacijskih vrednosti“, navodi žiri.

Nagrada „Arka“ dodeljuje se od 2003. godine. Prošle godine dodeljena je akademiku Matiji Bećkoviću i pesniku Jonu Deakonesku.

Prethodnih godina ovo priznanje uručeno je brojnim eminentnim pesnicima iz Srbije, Makedonije, BiH, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Francuske…