Sertiću prekršajne prijave zbog Železare


06. februar 2016. PRIVREDA – Izvor: Kurir – Upravni inspektorat tereti Ministarstvo privrede zbog odbijanja da povereniku dostavi na uvid menadžerski ugovor za čeličanu

Ministar privrede ipak je skrivao ugovor koji nije smeo, pokazala je najnovija odluka ministarstva koje vodi Kori Udovički.

Protiv ministra privrede Željka Sertića Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podnelo je Prekršajnom sudu u Beogradu dve prijave zbog odbijanja da povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću dostavi na uvid menadžerski ugovor za „Železaru Smederevo“, kao i zbog odbijanja da postupi po njegovom rešenju od 31. jula 2015. u vezi sa ovim slučajem.

Ishod

Prijave su podnete 13. oktobra prošle godine, potvrđeno je Kuriru u ministarstvu kojim rukovodi Kori Udovički, gde su dodali da Prekršajni sud u Beogradu nije obavestio Upravni inspektorat o ishodu postupka u vezi sa podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka. Ovo kršenje zakona Sertićevo ministarstvo je koštalo 200.000 dinara, što će na kraju, nažalost, platiti poreski obveznici Srbije.

Na ovoliku tajnovitost ugovora, koji je Vlada Srbije 21. marta 2015. potpisala s holandskom kompanijom „HPK inženjering“ slovačkog biznismena Petra Kamaraša, novo svetlo baca i jučerašnja Kamaraševa izjava o stanju u kompaniji.

Naime, on je istakao da je smederevska čeličana prošle godine ipak bila ispod nule u poslovanju, tačnije da profit nije ostvaren. Iako je obećavao veliki uspeh „Železare“, a u koji će se građani Srbije uveriti devet meseci od njihovog ulaska, marta 2015, to se ipak nije desilo.

Nema profita

– Sve kompanije u svetu izgubile su novac zbog niskih cena čelika na svetskom tržištu – rekao je Kamaraš za televiziju B92. Podsetimo, Vlada Srbije je tokom 2014. otpisala dug od 4,2 milijarde dinara (44 miliona dolara) prema Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), a onda joj oprostila i dug od 1,8 milijardi dinara kredita kod AIK banke, za koji je garantovao Fond za razvoj.