Sedam gradova i opština potpisali protokol o zajedničkoj promociji tvrđava na Dunavu


09. oktobar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Protokol o saradnji lokalnih samouprava koje na svojoj teritoriji imaju tvrđave na Dunavu potpisan je danas u Skupštini Beograda, što predstavlja početak zajedničke promocije tvrđava u Beogradu, Novom Sadu, Baču, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu i Kladovu.

U ime Grada Beograda, po ovlašćenju gradonačelnika Beograda, protokol je potpisala gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković. Ona je tom prilikom naglasila da će zajedničkim snagama promocija tvrđava ovih gradova i opština biti znatno lakša.

– U ovaj projekat uključen je velik broj gradskih i republičkih institucija, a ideja je potekla nakon izložbe “Dunav – umetnik, putnik i svedok”, koju je organizator, “Beogradska tvrđava”, prikazao u Parizu. Od Bača do Đerdapa postoji sedam tvrđava koje ćemo nastojati da promovišemo na pravi način. Potrudićemo se da se naredne godine na osnovu protokola prijavimo za finansijska sredstva, bilaterale i fondove i to zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije koja će za temu imati Dunav – istakla je Tijana Maljković.

Gradska sekretarka za privredu je izrazila uverenje da će se poboljšati infrastruktura, prilaznost i dostupnost svih tvrđava, kako bi “turistički proizvod” bio lepo primljen.

– Nadam se da je ovo početak dobre saradnje koju ćemo proširiti na druge atraktivne destinacije u Srbiji – dodala je Maljkovićeva.

Sve lokalne samouprave kao potpisnice sporazuma, polazeći od zajedničkih vrednosti i interesa, izrazile su spremnost da sarađuju na projektu “Tvrđave na Dunavu” i da međusobnom saradnjom doprinesu obogaćivanju kulturne ponude i promocije zemlje kao atraktivne i poželjne turističke destinacije.

Turizam predstavlja izuzetno značajnu oblast za Beograd, jednu od najbrže rastućih privrednih grana. Veliki broj svetskih medija uvrstio je Beograd među top destinacije za 2015. godinu. Grad Beograd, kao glavni grad, najveći poslovni, kulturni i turistički centar u regionu i turističko mesto prve kategorije, ima potrebu i obavezu da stalno unapređuje svoje potencijale, a sve u cilju kontinuiranog razvoja ekonomije, infrastrukture i turističko-ugostiteljske ponude.

U međusobnoj saradnji, ukoliko se udruže snage i kapaciteti i koordiniraju aktivnosti, brže i lakše će se naći rešenja i doprineti razvoju turizma i privrede u Dunavskom regionu.

Događaju su prisustvovali direktor “Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović, kao i delegacije gradova i opština koji su potpisali protokol.