U nedelju svečana premijera filma “Pored mene”


09. oktobar 2015. KULTURA – Svečana premijera dugo najvaljivanog filma „Pored mene“, afirmisanog reditelja Stevana Filipovića, održaće se u nedelju, 11. oktobra u 19.00 sati, u Bioskopu Centra za kulturu.

Ovo je već treće veliko ostvarenje mladog režisera, koji je postao poznat široj publici po sada već kultnom filmu „Šišanje“.

Nagrađen na filmskim festivalima u Puli i Sarajevu, film „Pored mene“, zadobio je velike simpatije publike, ali i samih filmskih kritičara.

Na svečanoj premijeri smederevskoj publici pokloniće se deo glumačke i autorske ekipe filma: reditelj filma Stevan Filipović, Jasna Nikolić, izvršna producentkinja i mladi glumci, Nikola Glišić, Milica Majkić, Milivoje Stanimirović i Jelena Kesić.

Prikazivanjem slike jednog odeljenja beogradske gimnazije, film želi da prikaže i približi stanje mladih u Srbiji danas, kao i same Srbije. U prvi plan je stavljen očigledno otuđen i nezainteresovan stav mladih prema obrazovanju, profesorima instituciji škole kao vaspitno-obrazovne ustanove.

Olja (Hristina Popović) je profesorka istorije u jednoj beogradskoj gimnaziji. Mlada i puna entuzijazma, veoma je zainteresovana za alternativne metode učenja koje želi da primeni i na svojim učenicima. Živi u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne, negativne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana, u toku časa istorije profesorica otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Vidno ljuta i povređena, oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivca i u afektu odlučuje da ih zaključa u zgradi škole dok to ne urade. U školi igrom slučaja nema ni interneta. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda saznaće više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Film „Pored mene“ biće prikazan i u subotu 10. oktobra u 21.00 sat. Pre početka projekcije, dvoje najsrećnijih gledalaca filmova u Centru za kulturu, u septembru, dobiće po jedan primerak romana „Borilački klub“ i „O miševima i ljudima“, koje poklanjaju Izdavačka kuća Laguna i Centar za kulturu. Potencijalni dobitnici su svi oni koji su u toku prethodnog meseca na poleđini kupljene bioskopske ulaznice čitko upisali svoje ime i prezime i kontakt telefon, i po završetku filma ubacili u kutiju ispred Bioskopske dvorane.

Osim domaćeg filma „Pored mene“ filmski vikend u Centru za kulturu, 10. i 11. oktobra, nudi još dva holivudska blokbastera za decu i odrasle.

U subotu, u terminima od 17.00 i 19.00 sati, a u nedelju samo od 17.00 sati, prikazivaće se avanturistički porodični film „Pan: Putovanje u zemlju Nedođiju 3D“. Priča o preživljavanju i spasavanju koju je Met Dejmon fantastično izneo, „Marsovac: Spasilačka misija 3D“, biće premijerno prikazana u nedelju, sa početkom u 21.00 sat.

Laguna i Centar za kulturu nastaviće da nagrađuju po dvoje bioskopskih gledalaca sa po jednim primerkom filmovanih romana. Svi koji u oktobru gledaju filmove, postaju potencijalni dobitnici svetskog bestselera Helen Filding „Dnevnik Bridžet Džons“. Prema ovom romanu 2001. godine snimljen je film sa Rene Zelveger, Hjuom Grantom i Kolinom Firtom. Nagrade će biti izvučene na početku prve filmske projekcije u narednom mesecu (novembar).

Cena ulaznice za bioskop je 250 dinara. Info telefon 064/8295345.