Savet Tvrđava teatra poručuje Smederevcima: Videćemo se dogodine!


17. jul 2014. KULTURA – Izvor: Smederevske novine – Zadovoljni su utiscima sa nedavno završenog festivala u Čortanovcima, ali će svim snagama raditi na povratku u Smederevo

Na ovogodišnjem, inače šestom festivalu koji je, zbog odluke Grada Smedereva da uskrati dalju podršku, održan od 5. do 9. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, organizatori su veoma zadovoljni posećenošću i činjenicom da je vila, koja može da primi oko 300 posetilaca, bila mala za sve koji su želeli da pogledaju ovogodišnju selekciju: „Zadovoljni smo postignutim, s obzirom na sve okolnosti, ali mogu da Vam kažem da mi već sada radimo na narednom festivalu. Možda će deo programa opet biti tamo održan. Ali, naravno da ne odustajemo od Smedereva. Snaći ćemo se nekako, platiti dug i eto nas ponovo! To dugujemo Smederevcima – dobar pozorišni festival, jer tamo je publika u koju ja imam poverenja. Ona je Gajger – Milerov brojač za pozorišne vrednosti, po njenom aplauzu sa sigurnošću možete da procenite da li je predstava dobra ili ne, u Smederevu se ništa ne može poturiti publici, ona ne nagrađuje ono što ne vredi, a pred kičom i svim jeftinim – jednostavno ućuti i tada Vam je sve jasno“, kaže Vida Ognjenović, predsednica Saveta festivala.

Nagradu za najbolju režiju na „Novom tvrđava teatru“ dobio je Andraš Urban za predstavu „Koštana“ Narodnog pozorišta iz Subotice, koja je takođe proglašena najboljom predstavom, a Emini Elor je, Koštana, donela još jedno priznanje za najuspešnije urađenu žensku ulogu na ovom festivalu.

Najbolju mušku rolu, odigrao je Zoran Čubrilo – Teleman u „Mirnim danima u Miksing Partu“ Zagrebačkog kazališta mladih.

Osim pomenutih, na Novom tvrđava teatru nastupilo je rumunsko pozorište Maska i Narodno pozorište iz Užica. Tročlani žiri je radio u sastavu: pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, glumica Aleksandra Pleskonjić i novinarka Nataša Gvozdenović.

Pokrovitelji festivala bili su Pokrajinska vlada Vojvodine i teatar Madlenijanum iz Zemuna.