Sakupljači puževa umesto farmera


Proizvodnja i prerada puževa unosan je posao koji zahteva visoku stručnost. Od tridesetak farmi koliko ih je nekada bilo u Srbiji, ne postoji više nijedna, a puževi se sakupljaju u prirodi,prenosi RTS.

Puževi sakupljačima donose zaradu od 30 do 50 dinara po kilogramu, a u restoranima na zapadu jednu porciju od 12 puževa sladokusci plaćaju šest i više evra.

U našoj zemlji saklupljanje i otkup puževa počinju od prvog juna i traju do oktobra.

Mihajlo Glogovac iz Smedereva jedan je od mnogih koji su uložili veliki novac u farme puževa, verujući stranoj firmi koja je obećavala veliku dobit od tog posla, a umesto matičnog legla puževa, kako im je obećano dobili su škart.

“Ono što smo dobili nije bio priplodni materijal, već je nama prodavano otpadak iz linije otkupa”, kaže proizvođač zdrave hrane Mihajlo Glogovac.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine zaplenila je četvrtog maja 12 tona nelegalno sakupljenih puževa u naselju Umka, kod Beograda, koji će biti prodati na tenderu, najboljem ponuđaču.

Voćar “Escargot” u Smederevu pripada najvećem otkupljivaču i prerađivaču puževa u Evropskoj uniji.

“Mi do početka sezone radimo preradu lagera roda 2010. godine, odnosno, prethodne godine”, kaže generalni menadžer “Voćar Escargot” Milan Šutić.

Voćar svake godine iz zemalja gde je dozvoljeno sakupljanje u toku cele godine uvozi skoro 1.000 tona puževa, pa će toliko otkupiti i od naših sakupljača ove godine.

Najveći potrošači mesa od puža su Francuska, Nemačka i nešto manje Italija. Pripremljene puževe, koji su izvanrednog ukusa u našoj zemlji retko ko konzumira. Potrošači su hoteli koji ih spremaju za svoje specijalne goste.